Internetes tervezőket díjazott a Bizottság

Német, francia, olasz és egy cseh-szlovák vegyesvállalkozás nyerte el az Európai Bizottság díjait, amelyekkel a legjobb internetes útvonaltervező –rendszereket értékelte a testület.

„Működő útvonaltervező-rendszerek” és „innovatív ötletek” kategóriában választotta ki az Európai Bizottság azt a 2-2 céget, amelyek a leginkább kezelhető európai uniós útvonaltervezőket üzemeltetik. Előbbi kategóriában a cseh és szlovák közös üzemeltetésű Idos és az olasz Trenitalia lett a díjazott.

Az előbbi úgynevezett ajtótól-ajtóig szolgáltatást nyújt, és olyan határokon átnyúló közlekedési útvonalakat képes megtervezni, amelyek a nemzetközi, és a helyi közlekedési lehetőségeket is figyelembe veszik. Havonta 66 millió utazást terveznek meg az Idossal.

A Trenitalia által üzemeltetett SIPAX-ot viszont naponta hárommillióan keresik fel. Ez a rendszer a vonat, a busz és a kompmenetrendeket is használja annak érdekében, hogy igazi „multimodális” utazást tervezhessen meg egy állampolgár, aki az Európai Unión belül szeretne utazni.

Az „innovatív ötletek” között a német Penelope Ventures GmbH által üzemeltetett Byebyehello, és a francia SNCF vasúttársaság tervezője, a Mytripset vitte el a pálmát. Előbbiről kevés részletet tudni, hivatalosan ugyanis csak májusban indul majd. A Mytripset a közösségi oldalak használatának módjáért érdemelte ki a bizottsági díjat, amely nem pénzjutalom, hanem elsősorban lehetőség. A nyertes üzemeltetők egy brüsszeli és egy bécsi konferencián is bemutathatják majd termékeiket a nagyközönségnek.

A közlekedésért felelős EU-biztos szerint az Első Intelligens Mobilitási Kihívás nevű kezdeményezés célja, hogy népszerűsítse az Európai Unióban a multimodális közlekedési lehetőségeket, magyarul azokat a határokon átnyúló utazásokat, amelyek során az állampolgárok több közlekedési nemet is használnak. Siim Kallas elmondta, az igazi transzeurópai utazási lehetőségek összegyűjtését két dolog nehezíti: egyrészt a hozzáférés a tömegközlekedési információkhoz (menetrendekhez), másrészt a különböző tagállamokban használt szabványok egységesítése.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek