Kivonulnak Szomáliából az etiópiai csapatok

Rengeteg emberáldozatot követelt a Szomáliában működő al-Shabaab iszlamista milícia újabb támadása, amelyet etiópiai katonák ellen hajtott végre a határ közelében – számolt be az al-Jazeera. A halottak számáról eltérő információk keringenek: az al-Shabaab szóvivője szerint a szervezet 73 katona életét oltotta ki, mialatt ők öt embert vesztettek.  Ezzel szemben a kormány részéről azt állítják, hogy az iszlamisták 130 tagját ölték meg, míg a szomáliai és etiópiai erők embervesztesége minimális.

Az utánpótlás szempontjából kulcsfontosságúnak számító Yurkudnál zajló összecsapásra azután került sor, hogy az Afrikai Unió pénteken bejelentette, Etiópia április végéig kivonja Szomáliában állomásozó csapatait, helyükre pedig dzsibuti, ugandai és burundi egységeket telepítenek.

Az etiópiai katonák még novemberben lépték át a szomáliai határt, hogy egy harmadik frontot nyissanak meg az al-Shabaab milíciáival szemben, akik a jelenleg 9000 fős AMISOM-erőkkel (African Union Mission in Somalia), valamint a déli területeken kenyai katonákkal is harcban állnak.

Etiópia nem először visel harcot a szomszédos országban: csapatai 2006-ban vonultak be először, melyek 2009-ben hagyták el Szomáliát azután, hogy kiűzték az Iszlám Bíróság Unióját Mogadishuból. A mostani beavatkozás megkezdésekor azonban hangsúlyozták, hogy nem fog megismétlődni a korábban három évig húzódó konfliktus, s az etiópiai katonák csak rövid ideig fognak Szomáliában állomásozni.

Dallos Sára

Friss hírek