Nem támadt föl a kormánypárt az indiai választásokon

Elsöprő győzelmet aratott a Szamádzsvadi Párt az indiai Uttar Pradés állam helyhatósági választásán: az eddigi legnagyobb ellenzéki párt a 403 képviselői helyből 224-et nyert el. Az Indiát szövetségi szinten kormányzó Kongresszus Párt a legutóbbi voksoláshoz hasonlóan súlyos vereséget szenvedett, mindössze 28 mandátumot sikerült megszereznie.

A győzelem bejelentése után sajtótájékoztatón mondott köszönetet szavazóinak Akiles Jadav, a Szamádzsvadi Párt kampányát vezető fiatal politikus, és megerősítette, „Uttar Pradés fejlődéséért fogunk dolgozni, és elsődleges prioritást szánunk a törvénynek és a rendnek”. A főminiszter személyét egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de minden valószínűség szerint Akiles apja, az államot korábban három alkalommal is vezető, veterán politikus, Mulajam Szingh Jadav töltheti be a tisztséget.

Majavati főminiszter asszony és pártja a második helyen végzett 80 képviselői hely megszerzésével, így távozni kényszerül a hatalomból. Az országos szinten legnagyobb ellenzéki párt, a Bharatija Dzsanata Párt vlgzett a harmadik helyen végzett 47 képviselői hellyel. 

A Kongresszus Párt mindössze 28 mandátumot szerzett, ezzel negyedik helyre került a pártok között. Legutóbb, 2007-ben hasonlóan gyengén szerepelt. A kampányt Rahul Gandhi vezette, aki elismerte és teljes mértékben magára vállalta a vereség felelősségét: „Én vezettem a kampányt, tehát enyém a felelősség.” Ugyanakkor hozzátette: „túl korai még azt boncolgatni, miért nem szerepelt jól a Kongresszus Párt a választásokon.” A párt főtitkára, Digvidzsaja Szingh úgy vélekedett, ha Rahul maga is jelöltként indult volna a választásokon, az eredmények is máshogy alakultak volna. 

Az öt indiai államban egyidejűleg tartott választásokon csupán egyetlen államban, Manipurban szerzett számottevő többséget a Kongresszus Párt. Az Uttar Pradés-i választásokat elemzők jelzésértékűnek értékelik: a kormánypártnak nem sikerült elnyernie a választók bizalmát, ami a két év múlva esedékes országos választásokon is visszaüthet, ha addig nem tudnak eredményeket felmutatni.

Szalai Éva

Friss hírek