Újabb megszorításokat ígér a kormányfő

Elengedhetetlennek nevezte Mark Rutte holland miniszterelnök hétfőn, hogy országában további lépéseket tegyenek az államháztartási hiány csökkentésének érdekében.

Hollandiában a héten pártközi egyeztetéseket tartanak a témáról, miután friss előrejelzések szerint jövőre az előírt 3 százalékos uniós határt jelentősen túllépve, a bruttó hazai termék (GDP) 4,5 százaléka körül lehet a deficit, ha nem hoznak pótlólagos intézkedéseket még az idén.

Múlt héten az Európai Bizottság is figyelmeztette Hágát az uniós hiányküszöb tiszteletben tartásának fontosságára.

Rutte most hangoztatta, hogy a hiány leszorítása a gazdasági növekedés szempontjából is megkerülhetetlen, mert az ellenőrzés alól kikerült deficit árt a bővülésnek.

A téma a kormány számára komoly politikai próbatétel is lett Hollandiában, miután a kisebbségben kormányzó kétpárti (liberális-kereszténydemokrata) koalíciót kívülről támogató populista Szabadságpárt már jelezte: nem ért egyet újabb kiadáscsökkentésekkel, különösen ha azokat „Brüsszel utasítására” kell elérni.

A Szabadságpártot vezető Geert Wilders hétfőn egy tanulmányt is bemutatott, amelynek – a populista politikus értelmezése szerint – az a következtetése, hogy a holland gazdaságnak előnyére válna, ha az ország kilépne az euróövezetből, és újra nemzeti pénzt vezetne be.

Elemzők szerint a kormánynak puhatolóznia kell az ellenzéki szociáldemokratáknál annak érdekében, hogy a takarékoskodáshoz elégséges támogatásra találjon.

Rutte miniszterelnök mindazonáltal azt is kiemelte, hogy a költségvetési lépésekről tárgyaló pártok „nem állnak készen” arra, hogy az ország jelenleg helyzetében új választásokat tartsanak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek