Sorozatban negyedszer nyert Romney

Mitt Romney egymást követő negyedik előválasztási sikerét aratta szombat éjjel a Washington államban rendezett republikánus kaukuszon. A héten közzétett felmérések a volt massachusettsi kormányzó kétszámjegyű győzelmét vetítették előre, ami végül be is igazolódott. Romney a szavazatok 37 százalékát szerezte meg a 25 százalékot gyűjtő Ron Paul előtt, akit szorosan követett Rick Santorum (24%) és nagyon lemaradva Newt Gingrich (11%).

Szombati győzelmét kommentálva Romney jelölttársaira utalva kijelentette, hogy a szavazók világos jelzését adták, hogy nem szeretnének egy a washingtoni politikában bennfentes elnökjelöltet. „Egy konzervatív üzletembert akarnak, aki érti a piac működését és tudja hogyan lehet a szövetségi kormányt kitéríteni az útjából úgy, hogy a gazdaság újra erőteljes növekedésnek indulhasson” – tette hozzá a volt massachusettsi kormányzó. Diadalának azonban inkább lélektani jelentősége van, mert a 43 elnyerhető delegált pontos sorsáról egy későbbi megyei konvención döntenek majd.

Ron Paulon kívül ezért egyik jelölt sem kampányolt különösebben intenzíven Washingtonban, a szavazás napján is csak a texasi honatya tartózkodott az államban, míg a többi jelölt már napok óta Ohióban győzködi a választókat. A washingtoni előválasztás ugyanis az utolsó volt a március 6-i szuperkedd előtt, amikor egyszerre tizenegy államban rendeznek megmérettetést. A sorsdöntő nap előválasztásai közül is kiemelkedik Ohio és Georgia, előbbiben 66, utóbbiban 76 delegáltat osztanak szét a jelöltek között. A Real Clear Politics felméréseket összesítő adatai szerint Georgiában 16 százalékkal Newt Gingrich vezet, míg Ohióban szűkösen, de Rick Santorum áll az élen. Mitt Romney jelenleg mindkét államban a második, de keddig még változhat az állás.

Pulay Kristóf

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »