Ifjúsági vezér miatt kezdődtek zavargások Dél-Afrikában

Az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a napokban megvált ifjúsági szárnyának vezetőjétől, Julius Malemától. A karizmatikus politikus tagságát kezdetben öt évre függesztették fel a párt destabilizálásának vádja alapján, majd fellebbezési eljárásának eredményeként a végső kizárás mellett döntöttek.

A ítélet bejelentésének hatására Malema szülőfalujában összecsaptak hívei és azok riválisai – számolt be róla a BBC. A felek az őket elválasztó rendőrségi barikád ledöntése után kezdetben kövekkel és üvegekkel dobálták egymást, majd később lövések is eldördültek, de halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az ANC számos politikusa növekvő ellenérzésekkel figyelte Malema saját pártja elleni populista és demagóg támadásait. Előszeretettel ostorozta saját vezetőit azzal, hogy a fekete lakosság nyomorgó tömegeinek helyzetét a rendszerváltás óta nem sikerült rendezniük. Az ország fehér népességével szemben rasszista és gyűlölködő nyilatkozatokat megfogalmazó Malema magát az elnököt, Jacob Zumát is erős kritikával illeti annak korrupciós ügyei és nemi erőszakkal kapcsolatos incidense miatt, sőt augusztusban élére állt annak az országos mozgalomnak, amely az államfő lemondását követelte. A volt ifjúsági vezető azt a Thabo Mbekit is jobb elnöknek titulálta, akinek eltávolításában jelentős segítséget nyújtott az aztán hatalomra kerülő Zumának.

Malema kizárása ellenére úgy nyilatkozott, hogy nem hajlandó elhagyni a pártot. Elmondása szerint eleve nem önként lépett be az ANC-be, hanem kilenc évesen sorozták be, és egészen a végsőkig maradni is fog.

Nagy kérdés a jövőre nézve, hogy a fiatalok széles körében támogatást élvező Malema körüli botrány az ANC tisztújításának közeledtével milyen hatással lesz majd a politikai egyensúlyra és pártdinamikára. Az igencsak népszerű korábbi ifjúsági vezér komoly kihívást jelentett volna Zuma számára az elnöki pozíciót illetően, így úgy tűnik, hogy az államfő profitálhat az elmúlt hetek történéseiből.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »