Katonák miatt tiltakozó levelet írt Peru Chiléhez

A perui kormány  tiltakozó levelet intézett Chiléhez, mert a szomszédos ország katonái engedély nélkül beléptek a területére. A perui Külügyminisztérium közleménye szerint még a múlt héten észlelték területükön a chilei katonákat, akik munkálatokat végeztek az esőzések hatására elmozdult aknákkal az Arica Parinacota határvonalon.

„Ilyen körülmények között, és mivel nem engedélyezett külföldi katonai belépésről van szó, a perui kormány tiltakozó levelet adott át Chilének február 24-én”, írja a dokumentum, amely elismeri, hogy ezek a munkálatok nem sértik az ország szuverenitását valamint arra is kitér, hogy a chilei katonai állomány most már nem tartózkodik a területen.

A közleményben Ollanta Humala kormánya kifejezte együttműködési szándékát Chile felé, hogy együtt tisztítsák meg az érintett területet a taposóaknáktól. Az utóbbi hónapban lezúduló csapadék a határzónában vízfolyást idézett elő, megduzzasztotta az Escritos patakot, amely kilépett a medréből és elsodorta a gyalogsági aknákat. A chilei hatóságok két napra lezárták a határt, mert a robbanó szerkezetek közel kerültek a Pánamerikai autópályához. Ezért a perui Védelmi Minisztérium légihídon biztosította a személyek áthaladását a perui Tacna és a chilei Arica városok között.

A chilei védelmi miniszter, Andrés Allmand a perui kormány levelére adott válaszában tagadta, hogy a katonák a munkálatok során beléptek volna Peru területére. Pińera kormánya egy közleményt is kiadott, amelyben arra kéri a limai vezetést, hogy tartsák fent az együttműködést a terület megtisztításának érdekében. Az aknákat a ’70-es években, Pinochet diktatúrája idején telepítették, s jelenleg 189 ezerre becsülik a számukat, melyek hat régióban találhatóak: Arica y Panacotában, Tarapacában, Antofagastában, Valparaísoban, valamint Metropolitana y Magallanesben.

Chile 2002-ben írta alá az ottawai egyezményt, amely a gyalogsági aknák megsemmisítéséről rendelkezik. Az országnak 2020-ig kell a területét megtisztítania tőlük.

Balla Zsuzsa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »