Második kör jön Szenegálban

Az első eredmények szerint szinte bizonyos, hogy második fordulóra kerülhet sor Szenegálban, miután a vasárnapi elnökválasztáson egyik jelölt sem szerezte meg az abszolút többséget jelentő 50 százalékot. Az elnök, Abdoulaye Wade ugyan vezet 32 százalékkal, szorosan követi azonban a legerősebb ellenzéki jelölt, Macky Sall a maga 25 százalékával. A második fordulóval megnyílhat az út az elnök leváltása előtt, amennyiben az ellenzékiek mind felsorakoznak Sall mögött.

Abdoulaye Wade 2000 óta vezeti Nyugat-Afrika politikailag egyik legbékésebb országát. Noha az alkotmány tiltja, hogy az államfő két ciklusnál tovább maradjon hivatalban, a 86 éves Wade-nek sikerült a Legfelsőbb Bíróságnál elérnie, hogy (immáron harmadik alkalommal) versenybbe szállhasson egy újabb terminusért.

A vasárnapi, a kampány utolsó napjaiban is még élénk tiltakozások ellenére rendben lezajlott szavazás hivatalos végeredménye péntekre várható. A lebonyolítással a 90 főt számláló európai uniós megfigyelő csoport is elégedett volt, ugyanakkor néhány problémára is felhívták a figyelmet. Legutóbb azt kifogásolták, hogy a kormány késik a részeredmények nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban. Az ellenzéki politikusok pedig azt sérelmezték, hogy az elnök maga jelentette be sajtótájékoztatóján az első részeredményeket, miközben ez kizárólag a választási bizottság hatáskörébe tartozik.

A második fordulóra a tervek szerint március 18-án kerül sor. Macky Sall arra biztatja a többi jelöltet, hogy a közös cél érdekében sorakozzanak fel mögötte a következő fordulóban. Ha az ellenzéknek sikerül összefognia, jó esélyük nyílik az elnök elmozdítására. Washington eközben ezzel összhangban arra inti az elnököt, hogy legyen belátó és ne veszélyeztesse Szenegál stabilitását önös hatalmi érdekei miatt.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek