Romneyé lett Arizona és Michigan is

A várakozásokkal ellentétben könnyedén nyerte mindkét kedden rendezett republikánus előválasztást Mitt Romney. A volt massachusettsi kormányzó Arizonában a szavazatok 47 százalékát szerezte meg, 20 százalékkal megelőzve a második helyen záró Rick Santorumot. Utóbbi Michiganben, Romney szülőhazájában sem tudott meglepetést okozni, a voksok 38 százalékát begyűjtve végül 3 százalékkal elmaradt vetélytársától − írja a Washington Post. Ron Paul és Newt Gingrich Arizonában és Michiganben sem tudtak beleszólni a versenybe, Előbbi a szombati washingtoni kaukuszra koncentrál, utóbbi pedig a szuperkeddben és a déli államok szavazóiban bízik.

A győztes detroiti beszédében megjegyezte, hogy bár nem aratott nagy diadalt, de éppen elegendő különbséggel győzött és csak ez számít. „Készen állok, hogy a pártunkat győzelemre, nemzetünket pedig a prosperitásba visszavezessem.” − mondta Romney, majd hozzátette, hogy több munkát, kevesebb adósságot és kisebb kormányzatot fog jelenteni esetleges elnöksége.

Romney két diadalával komoly lélektani előnyre tett szert egy héttel a szuperkedd előtt, amikor tizenegy állam szavazói egyszerre járulnak majd az urnákhoz. A volt massachusettsi kormányzó a keddiekkel már a hatra növelte idei győzelmeinek számát, míg fő ellenfelei, Santorum és Gingrich összesen ötnél tartanak. Romney a begyűjtött delegáltak számában még jobban elhúzott, mert Arizonában a győztes mindent visz elve alapján osztották ki őket. A Real Clear Politics adatai szerint így neki már 137, Santorumnak 54, Gingrichnek 32, Paulnak 20 delegáltja van. Obama leendő kihívójának legalább 1144 delegált támogatását kell megszereznie.

Pulay Kristóf

Friss hírek