Mianmar választási korlátozásokon is enyhít

Mianmar azt ígérte, „komolyan fontolóra veszi”, hogy a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) képviselőit megfigyelőként beengedje a hamarosan esedékes pótválasztásokra – számolt be a Channel NewsAsia. Az ASEAN az április 1-jei voksolás tisztaságát felügyelné, így mintegy garanciát jelentene, hogy nem fordulnak elő ismét a 2010-ben tapasztalt visszaélések.

További bizakodásra ad okot az is, hogy Aung Szan Szú Kji kampányidőszakkal kapcsolatos panaszára elképesztő gyorsasággal és pozitív irányban reagált a kormány. A Nobel-békedíjas ellenzéki politikusnő pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért hétfőn tartott ülésén azt nehezményezte, hogy a kampánygyűlések megrendezését megtiltották az amúgy arra alkalmas közterületeken. Ezzel olyan korlátokat állított a vezetés az ellenzék elé, melyek veszélyeztetik a választások tisztességességét. A kormány hamar és meglehetősen figyelemre méltó mértékig enyhített ezeken a korlátokon.

A választások előtt alig több, mint egy hónappal Mianmar újabb jeleit mutatja, hogy a demokrácia útjára nem csak véletlenül tévedt, hanem haladni is kíván rajta. Az elmúlt évtizedekben a katonai junta vezette az országot, ami külföldi megítélését, ezáltal pedig gazdasági helyzetét is hátrányosan befolyásolta. Minél inkább a demokrácia felé fordul az ország, annál valószínűbb, hogy sikerül szorosabbra fűzni a kapcsolatot a befektetésre hajlamos államokkal.  

Tátrai Kriszta

Friss hírek