Megrepedt 13 régi ikon a kijevi múzeumban

Restaurálóműhelybe kellett küldeni a kijevi szépművészeti múzeumból tizenhárom, XIV-XVII. századi szentképet, mert a nagy hőmérsékletingadozás miatt repedések jelentek meg rajtuk és felhólyagzott a festék – jelentette csütörtökön a Gazeta Po-ukrajinszki című ukrán lap.

A múzeumban összesen 61 ikont őriznek három teremben, az első kettőből kettőt-kettőt kellett restaurálásra küldeni, a harmadikból kilencet, így ezt a termet átmenetileg be is zárták.

„A képek a szokatlan hideg beköszöntével kezdtek megrongálódni. Az ikonokat egyforma hőmérsékleten és páratartalom mellett kell őrizni. Rendesen ez 18-20 fok, a páratartalom pedig maximum 65 százalékos. A múzeumban 10 fokra esett vissza a hőmérséklet, a páratartalom pedig 30-40 százalékra” – mondta el Halina Belikova, a múzeumi régi művészetek osztályának vezetője. Hozzátette, hogy a hidegben a fa kiszárad.

Legjobban a Volhíniai Istenanya című, a XIV. században Luckban festett ikon rongálódott meg. Szinte a teljes felületén felhólyagzódott a festék.

Anatolij Melnik múzeumigazgató szerint a helyiségben 110 éve nem volt tatarozás. Elmondta, hogy már tíz éve elfogadták az újjáépítési tervet, amelyet három elnök – Leonyid Kucsma, Viktor Juscsenko és Viktor Janukovics – is jóváhagyott. Ki is jelölték az új múzeumépület helyét, az építkezéshez 40 millió dollára lenne szükség (8,65 milliárd forint). A múzeum azonban nem kap pénzt a fejlesztésre a költségvetésből. 2011-ben mindössze 2,1 millió hrivnyát (56,7 millió forint) kaptak, ami csak a tűzvédelmi rendszer korszerűsítésére és a termek részleges légkondicionálásának kiépítésére volt elegendő.

MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »