Chile újra forrong: patthelyzetben a kormány

Chile az elmúlt időszak földrengései, az ébredező vulkánok és diáktüntetések közepette is, az OECD tagjaként figyelemreméltó gazdasági növekedést ér el. Most azonban előállt az a helyzet, hogy ha jót akar a politikai elit, az a baj, ha pedig nem tesz semmit, akkor az a baj. Pińera elnöknek tehát újból fel van adva a lecke.

A múlt héten jelent meg a Kitekintő legújabb, Chilével foglalkozó elemzőfüzete, amely az országot, mint mintaállamot mutatja be a többi latin-amerikai ország viszonylatában. Noha olyan, hogy egy adott országban minden a legnagyobb rendben menjen, alighanem nem létezik, ennek ellenére a dél-amerikai ország problémái ellenére is relatív jólétben él a gazdasági fejlettség és a politikai kultúrát figyelembe véve.

Az utóbbi napok azonban csattanós választ adtak arra a kérdésre vonatkozóan, hogy vajon Chile mennyire is emelkedik ki a többi térségbeli ország közül. A déli, Puerto Aysén kikötőváros fémjelezte ayséni régióban ugyanis már jó egy hete zajlanak azok a tüntetések, amelyek mára oda vezettek, hogy a fővárosban, Santiagóban össze kellett hívni a legmagasabb szintű politikai vezetést.

Az elnök, Sebastián Pińera vezetésével összeült rendkívüli kormányülésen természetesen képviseltették magukat a chilei miniszterek is. Az ő feladatuk lesz, hogy választ találjanak az ayséniek követeléseire, amelyet már hetedik napja hangoztatnak az utcákon. A belügyminiszter, Rodrigo Hinzpeter az elnök hivatalának is helyet adó La Moneda Palotában egyfelől újfent ismertette a rendkívüli kabinetülés tényét, másfelől rávilágított arra, hogy a helyiek érzéseivel ellentétben az ayséni körzet igenis fontos Chile számára, mivel megújuló energiaforrásait kihasználva az ország energiaellátását nagyban javítani lehet.

Jelenleg a régió külön energetikai körzetként van megszervezve, az ország energiaellátásában való súlya mégis rendkívül csekély, ami elsősorban a jelenlegi kapacitás szerény méretének (50 megawatt) köszönhető – ennek nagy része is a régió központjának számító kikötővárost látja el elektromos árammal. Noha használnak fosszilis tüzelőanyagot is, a térséget illetően az energiapolitika távlati céljai között szerepel, hogy az Andok és az óceán közötti kis távolság miatti nagyesésű folyók energiáját duzzasztógátakkal és vízierőművekkel fokozottabb mértékben kihasználják. Ilyen terv a HidroAysén is, amely a korábbi kapacitáshoz mérten óriási beruházásnak minősül a maga tervezett 18 430 gigawattjával.

Mivel egy ekkora erőmű felépítése jelentékeny környezeti hatással járna, ezért szintén a fent említett belügyminiszter szavai ellenére („az jót tenne az országnak”) a környezetvédőkkel az élen széles körű megmozdulások kezdődtek az ország számos városában. Ezt a forgatókönyvet még talán idáig érteni is lehetne, a mostani helyzet azonban ennek pont az ellenkezőjét igazolja. A fővárostól 1300 kilométerre, délre fekvő Puerto Aysén lakosai ugyanis éppen amiatt tüntetnek, hogy megérzésük szerint a kormány elhanyagolja a régiót és így elszigetelődnek Chile többi részétől – földrajzi okokon túl gazdasági értelemben is. Pińera elnöknek tehát egy elég nehéz helyzetet kell kezelnie, amelyben ha jót akar tenni a HidroAysénnel, az lesz a baj, ha nem tesz semmit a régió felzárkóztatásáért, akkor pedig amiatt tüntetnek.

Nem is akárhogyan. A La Nación nevű chilei újság tudósítása alapján már kétezren vonultak az utcára a déli városban, akikhez a fővárosból kirendelték az ország készenléti rendőrségének (Fuerzas Especiales de Carabineros) egyik 40 fős egységét is. Az osztag egy C-130 Hercules típusú csapatszállító repülőgéppel landolt a közeli Vidal de Coyhaique hadnagyról elnevezett repülőtéren. A rendőrök feladata a kialakult helyzet pacifikálása lesz az elkövetkezendő napok során.

Szükség is van rájuk, mivel a tüntetéseknek a civil, illetve rendőr sebesülteken kívül már súlyos sérültje is van– a héten egy férfi vakult meg a jobb szemére, amikor az ayséniek összecsaptak a rendfenntartókkal. A tüntetők vezetője az egyre inkább elszabaduló indulatok ellenére kitart követelései mellett, amelyeket történelmi igényeknek („aspiraciones históricas”) nevezett. Úgy véli, hogy új megállapodás kell a santiagói vezetés és az ayséniek között, hogy végre nagyobb megbecsülést és törődést kapjon a régió, mind politikai, mind gazdasági téren. Szavai alapján a helyi lakosság megérdemli, hogy jobban éljen, ezért egyértelmű jelzésre várnak, amely követeléseikre adott gyors választ és megoldást jelent – például több munkahely képében.

Ugyan Hinzpeter nem tett konkrét ígéretet arra vonatkozóan, hogy rögtön miniszteri szintű delegáció indul a térségbe, azt ugyanakkor mind az ayséniek, mind a santiagói politikusok részéről elmondták, hogy az erőszak a továbbiakban nem megfelelő eszköze annak, hogy a helyi problémákra különféle utakon és módon megtalálják a megoldást. Azt a megoldást, amely vagy több munkahelyet teremt, vagy több befektetést vonz, vagy bármi úton-módon lecsillapítja a helyieket – máskülönben nem csak Puerto Aysénben fognak kerékgumik égni és feketélleni az utcákon, hanem a szervezők szándéka szerint elindulnak az 1300 kilométeres úton a fővárosba hallatni hangjukat.

Tomik Ádám

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »