800 millió dollárt ér az arab tavasz

A Fehér Ház múlt héten fogadott el egy javaslatot, amelynek értelmében igen jelentős méretű gazdasági segélyben részesítenék az arab tavasz országait, emellett pedig továbbra is fenntartanák az amerikai katonai jelenlétet Egyiptomban. 

A 2013-as évre vonatkozó költségvetési tervezetet, amely október 1-jével léphet majd életbe, az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama nyújtotta be a Kongresszusnak. Ebben Obama kérte, hogy az Egyiptomnak nyújtott katonai segély ne legyen kevesebb az idei év 1,3 milliárd dolláros összegénél, emellett pedig javasolta, hogy további 250 millió dollárral támogassák az országot a rend helyreállításának érdekében.

A következő évi költségvetési tervezetben az USA elnöke minden területen szeretné megnövelni a külügyek és a segélyek keretét. Az arab országoknak nyújtott támogatás nagy része, nagyjából 770 millió dollár, a „Közel-Kelet és Észak-Afrika Fejlesztési Alapba” kerülne. A pénz zömét olyan kezdeményezésekre költenék, amelyek hosszú távon segítik olyan országok gazdaságát, politikáját és kereskedelmét, mint Jemen, Tunézia és Egyiptom. 

Sokan azonban óva intenek a túlzott segélyezéstől, hiszen egyelőre nem tudni biztosan, kinek a kezébe is kerül a pénz. Egyiptom sokáig az Egyesült Államok legfőbb közel-keleti szövetségese volt, ezért évente körülbelül 1,6 milliárd dollárnyi támogatásban részesült, amely nagyrészt a gazdasági és katonai szférában jelentkezett. Addig azonban, amíg a megváltozott körülmények szerinti viszonyok nem tisztázottak, veszélyes lehet további katonai támogatás nyújtása.

További támogatásra számíthat a tágabb értelemben vett Közel-Kelet is. A „Tengerentúli Elhárító Műveletek” (Overseas Contingency Operations) névre keresztelt számlán 8,2 milliárd dollárt különítettek el, melyből 3,3 milliárddal az Afganisztánban, 4 milliárddal az Irakban, és 1 milliárddal pedig a Pakisztánban vezérelt amerikai akciókat támogatják. Izraelnek egyébként nagyjából 3,1 milliárd dollár jut az előzetes tervek szerint.

Lorencsics Emese

Friss hírek