Szabadon engedték a darfúri békefenntartókat

Békefenntartókat ejtettek foglyul a szudáni Béke és Igazság Mozgalom (JEM) lázadói az ország darfúri régiójában, azzal gyanúsítva őket, hogy együttműködnek a kormány biztonsági szolgálatával. Az UNAMID kötelékébe tartozó 52 szenegáli, ghánai és jemeni békefenntartót nem sokkal az eset után szabadon engedték, három szudáni civilt azonban továbbra is fogva tartanak – számolt be a Reuters. A vád ellenük, hogy kémkedés céljából engedély nélkül léptek a lázadók területére.

Az Afrikai Unió és az ENSZ közös missziójának szóvivője megerősítette a történteket, elmondása szerint a szabadon engedett békefenntartók a helyszínen maradtak, hogy segítsék a három civil túsz kiszabadítását. Azt viszont tagadta, hogy ők a szudáni biztonsági erőhöz tartoznának, szerinte ugyanúgy a misszió tagjai.

Az UNAMID békefenntartói állandó kereszttüzében állnak a szudáni központi erők és a nyugati területek felkelőinek lassan tíz éve tartó harcának. A lázadók azt róják fel a kormányzatnak, hogy gazdaságilag és politikailag is elhanyagolják a régiót. A különböző felkelő csoportok – így a JEM is – azzal vádolják az UNAMID misszió vezetőjét, Ibrahim Gambarit, hogy közeli kapcsolatban áll a központi kormánnyal.

Gambari elutasította a feléje irányuló kritikákat, és hangsúlyozta, hogy célja a felek támogatása a konfliktus megoldásában. Ennek érdekében meg akarja győzni a JEM-et és egyéb lázadó csoportokat, hogy csatlakozzanak a katari egyezményhez, amely a szudáni kormány és a felkelők közti békemegállapodást szorgalmazza.

Dallos Sára

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »