Továbbra is jó üzlet a fegyverkereskedelem

Rekordévet zárt tavaly az oroszországi fegyverexport a világgazdasági válság, a kínai konkurencia erősödése és az arab világbeli piacvesztés ellenére – közölte a katonai-műszaki együttműködésért felelős szövetségi hivatal igazgatója.

A Vedomosztyi című lap csütörtöki számában közölt interjúban Mihail Dmitrijev elmondta: Oroszország tavaly 13,2 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket külföldön, többet a 11,6 milliárdos tervezett kivitelnél. Egy évvel korábban a fegyverexport 10,4 milliárd dollárt ért el.

Dmitrijev szerint a fegyverexportban Oroszországnak sikerült megőriznie második helyét az Egyesült Államok után. Az idén a tavalyinál is nagyobb, 13,5 milliárd dolláros kivitelt terveznek.

A külföldön eladott fegyverek negyedét tavaly Indiában értékesítették, 15 százalékát Algériában, 10 százalékát pedig Vietnamban. A fegyverexport több mint felét légi, negyedét szárazföldi haditechnika tette ki, míg 11 százalék jutott haditengerészeti és 10 százalék légvédelmi eszközökre.

Az idén Oroszország egy repülőgép-hordozót fog átadni Indiának: a hajó felújítása 2,2 milliárd dollárba kerül. Emellett két fregattot ad el Indiának több mint egymilliárd dollárért, és már értékesített egy atom-tengeralattjárót 900 millió dollárért.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »