Nőtt az MKP támogatottsága

Megnőtt és már a szlovák parlamentbe való bejutás határán van a Magyar Koalíció Pártjának támogatottsága egy pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint.

Az MVK közvélemény-kutató ügynökség felmérése szerint a szavazók 4,7 százaléka választaná az MKP-t, vagyis a párt megközelítette a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. A Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar vegyes pártra a felmérés szerint a választók 5,9 százaléka adná a voksát.

A Robert Fico vezette, baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyerné a márciusi parlamenti választásokat, 40,6 százalékos eredménnyel a február 7-e és 12-e közt 1128 személy megkérdezésével végzett közvélemény-kutatás szerint. A hosszú távon legerősebb ellenzéki pártnak számító Smer ezzel az eredménnyel 84 mandátumot szerezne, vagyis a 150 fős szlovák parlamentben képes lenne egyedül is kormányt alakítani.

A jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) végezne a második helyen a parlamenti választásokon, a voksok 12,7 százalékával. A harmadik helyet az előző választásokon a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) listáján indult, Igor Matovic vezette, Egyszerű emberek és Független személyiségek (OLNO) nevet viselő új párt szerezné meg, a szavazatok 7 százalékával. Bejutna még a parlamentbe a Richard Sulík vezette, liberális Szabadság és Szolidaritás is, ők a szavazatok 6,1 százalékát szereznék meg a felmérés szerint.

A jelenlegi parlamenti pártok közül nem jutna be a szlovák törvényhozásba a mostani kormány legerősebb pártja, a Mikulás Dzurinda vezette jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ-DS), amely 4,3 százalékos eredményt ért el a felmérés szerint. A parlamenten kívül maradna még a szlovák politikai paletta jobb szélén elhelyezkedő, Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is, amely a felmérésben 3,6 százalékos eredményt ért el.

A szlovákiai választók 46-52 százaléka járul majd az urnákhoz márciusban, jósolja az MVK ügynökség a márciusi választásokon való részvételi hajlandóságot firtatva. A felmérés során a megkérdezettek 41 százaléka jelezte, hogy biztosan részt vesz majd a voksoláson, a közvélemény-kutatásban résztvevők közel egyharmada pedig még nem döntötte el, hogy részt vesz-e a választásokon.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »