Közgyűléseket tart a KMKSZ

Tovább zajlanak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alapszervezeti gyűlései. Az elmúlt egy hétben a Nagyszőlősi és az Ungvári járásban tartottak gyűléseket, melyeken jelen volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Barta József, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, valamint Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke.

Csepe és Csoma KMKSZ-alapszervezetei közösen tartották meg közgyűlésüket. A csepei községházán megtartott összejövetel kezdetén Szerbák Lenke, a csepei alapszervezet elnöke Geletei Ilona csomai KMKSZ-elnököt és a csomai tagságot is köszöntötte. Szerbák Lenke beszámolt a tagok újraregisztrációjáról. Szomorú, hogy Csepében immár négy éve nem tudtak magyar első osztályt indítani. Felhívta a szülők és nagyszülők figyelmét arra, hogy a magyar tannyelvű iskolát végzett gyermekek ugyanúgy érvényesülhetnek, mint az ukrán iskolából kikerültek. Az alapszervezet tervei között szerepel, hogy a II. világháború csepei áldozatainak neveit emlékművön örökítsék meg, valamint az is, hogy kétnyelvű falunévtáblát állítsanak. Végül az elnök a parlamenti választások fontosságát hangsúlyozta.

Forgolányban Tóth-Molnár Emőke, az alapszervezet egy éve megválasztott elnöke a taglétszám jelentős növekedéséről számolt be. A jövőben pályázati források igénybevételével szeretnék élénkíteni az alapszervezet munkáját és kulturális tevékenységét. Mint említette, gond, hogy nincs az alapszervezetnek irodahelyisége és teleháza. Létrehozásukhoz a KMKSZ megyei és középszintű vezetésétől is segítséget fognak kérni. Megvitatták a támogató nyilatkozatok kiadásának kérdését is.

Tiszapéterfalván Virág László, az alapszervezet elnöke örvendetes tényként említette, hogy nagy iramban zajlik a tagmegújítás, már 728-an éltek ezzel a lehetőséggel. Reménykeltő, hogy nagy számban jelentkeznek a tiszaháti fiatalok a szövetség soraiba. Negatívumként említette, hogy nemtelen támadások is érik a szervezetet. Egyes személyek, akik nem tagjai a szervezetnek, olyan különleges követelésekkel fordulnak az alapszervezethez, amelyeket nem áll módjukban teljesíteni. Például hogy írják bele az egyház által kiadott ajánlólevélbe, miszerint az adott személynek nincsenek iskoláskorú gyerekei. A jogos elutasítás után az érintett személy egy újságcikkben hazugságok özönét zúdította a KMKSZ-re. Az alapszervezet mindezek ellenére nem ment bele a sárdobálásba.

Akliban Domokos Róbert alapszervezeti elnök beszámolt arról, hogy náluk is jelentősen emelkedett a taglétszám. A tervek kapcsán elmondta, hogy az ősz folyamán szeretnének egy nagyszabású megemlékezést szervezni a II. világháborúban elesettek emlékére.

Újakliban Papp József, az alapszervezet elnöke megköszönte a KMKSZ megyei és járási vezetésének a települést segítő intézkedéseket. Gazdagabbak lettek egy teleházzal, ezenkívül a KMKSZ fellépett a helyi iskola bezárása ellen is. A közgyűlésen aktív eszmecsere bontakozott ki a falu fejlesztésének lehetőségeiről.

Aklihegyen Pacuha Aranka alapszervezeti elnök elmondta, hogy teljesen befejezték a tagrevíziót: így jelenleg 162 tagjuk van. A gyűlésen szóba kerültek a vízumtámogató nyilatkozatok kiadásával kapcsolatban történt változások, melyek értelmében követelmény a gyerek magyar nyelvtudása és magyar iskolában történő taníttatása. Az elnök részletezte az oktatási-nevelési támogatás kapcsán végzett munkát is.

Batáron Sztepanyuk Angéla, az alapszervezet elnöke beszámolt arról, hogy nemzeti ünnepeink méltatása mellett a gyerekeknek a helyi iskolában farsangi bált szerveztek. Az elnök ismertette a támogató nyilatkozatokkal és az oktatási-nevelési támogatással kapcsolatban végzett munkát, majd megemlítette, hogy a jövőben falunévtáblát szeretnének avatni.

Nevetlenfaluban a református parókián megtartott alapszervezeti gyűlésen Budaházi Kornélia alapszervezeti elnök beszámolt a tagság létszámának alakulásáról, valamint a vízumügyintézés és az oktatási-nevelési támogatás segítéséről. Elhangzott, hogy az alapszervezet a községi tanáccsal számos közös rendezvény szervezésében vett részt, többek között tavaly nyáron négy országot is érintő fesztivált szerveztek.

Királyházán Lévy Karin alapszervezeti elnök elmondta, hogy a tavalyi évben anyák napi ünnepséget és szüreti bált szerveztek, valamint megemlékeztek az aradi vértanúkról. A terveik között szerepel egy új falunévtábla avatása is. Elmondta még, hogy a 16. század elején Komjáthy Benedek a királyházi várban fordította le Pál apostol levelét magyarra. Ennek kapcsán az alapszervezet szeretne egy nagy ünnepséget szervezni.

Nagygejőcön a Himnusz eléneklése után egyperces néma csenddel emlékeztek meg az elmúlt évben elhunyt tagokról, valamint dr. Soós Kálmánról, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének tragikusan elhunyt korábbi elnökéről. Györke Róbert, a 302 tagú alapszervezet elnöke beszámolójában megemlítette, hogy a nemzeti ünnepeket a helyi iskolában rendre megtartották, ősszel pedig a helyi temetőkertben megemlékeztek a második világháború és a sztálinizmus áldozatairól. A tagság részéről számos kérdés hangzott el a kettős állampolgársággal kapcsolatos ukrajnai álláspontról, valamint a vidékfejlesztési együttműködésről, mely szerződést a magyar kormány nemrég kötötte meg a Kárpát-medencei magyarságot képviselő szervezetekkel.

Kisgejőcön ifj. Zseliczky István alapszervezeti elnök beszámolójában részletezte az elvégzett munkákat, és szólt a lebonyolított rendezvényekről. Rámutatott: fontos tudnunk azt, hogy honnan jöttünk, és miken mentünk keresztül az évszázadok során, és ezek kapcsán igen fontos az emlékezés. Ugyanakkor nagyon fontos tudnunk azt is, hogy hol a helyünk. Hogy ennek tudatában vagyunk-e, az majd az őszi választások alkalmával fog kiderülni. Az elnök felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy szükség van magyar érdekképviseletre, az viszont a szavazatok arányától függ.

Tiszaágteleken Jávorszky Beáta alapszervezeti elnök beszámolójában részletesen szólt a taglétszám alakulásáról, az „újrakartonozásról”, a helyben lebonyolított rendezvényekről. Az alapszervezetet fájdalmas veszteség érte titkára, Györke Erzsébet halálával. A megüresedett poszt betöltésére a tagság Veres Edinának szavazott bizalmat.

A közgyűléseken jelen lévő Kovács Miklós elnök többek között az ősszel sorra kerülő parlamenti választásokról, a lehetséges alternatívákról, valamint a jelenlegi ukrajnai és magyarországi belpolitikai helyzetről szólt. Beszámolt a Brenzovics Lászlóval közösen tett brüsszeli látogatásának eredményeiről is.

Barta József a kárpátaljai magyar közösség összefogásának és a magyar nemzeti identitás melletti kitartásnak a fontosságát hangsúlyozta. A nagyszőlősi középszintű szervezet elnöke beszélt a kárpátaljai nemzetiségi-anyanyelvi oktatás gondjairól is.

Balogh Lívia a pályázati lehetőségekről, valamint a magyarságot összekovácsoló rendezvények szerepéről szólt. A közelgő választás kapcsán a tagokat aktivitásra kérte, rámutatva arra, hogy az előző választások alkalmával milyen következményeket eredményezett magyarjaink nem kielégítő részvétele a megmérettetésen.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »