Robbantás az izraeli nagykövetségnél

Felrobbantották az izraeli nagykövetség egyik gépkocsiját Újdelhiben. A támadás során megsebesült az izraeli katonai attasé felesége. Ezzel egyidőben hasonló merénylet végrehajtását sikerült megakadályozni Grúziában. Izrael szerint Irán és a libanoni Hezbollah így próbál bosszút állni a zsidó államon. A merényletek híre figyelmeztetésül szolgálhat minden izraeli diplomata számára, hogy folyamatosan fennáll a hasonló támadások lehetősége.

Szomanahalli MallaiahKrisna indiai külügyminiszter tudatta izraeli kollégájával, Avigdor Liebermannal, hogy azonnal nyomozás indult az ügyben, és India mindent megtesz az izraeli nagykövetség biztonságáért. Krisna hozzátette, India határozottan elítéli a támadást, és felelősségre fogja vonni az elkövetőket.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Irán áll a támadások mögött, melyekre a Hezbollah egyik vezető tisztségivselőjének, Imad Mughniyeh meggyilkolásának negyedik évfordulójának másnapján került sor. A libanoni Hezbollah és a siíta Irán mindíg is Izraelt vádolta Mughniyeh meggyilkolásával, a Hezbollah többször bosszút is esküdött a zsidó állam ellen. Teherán ugyanakkor tagadja, hogy bármi köze volna a hétfői támadásokhoz, Irán indiai nagykövete egyenesen hazugságoknak nevezte Netanjahu vádjait. Egy vezető izraeli külügyi tisztségviselő szerint azonban a hírszerzési információk és a helyszínen összegyűjtött bizonyítékok alapján is kijelenthető, hogy Irán állhatott a támadások hátterében.

Irán és a Hezbollah Mughniyeh 2008. február 12-i halála óta mindeddig sikertelenül próbált bosszút állni a zsidó államon. A korábbi támadásokat az izraeli hírszerzés és a helyi hatóságok szoros együttműködésével sikerült megakadályozni, köztük az azerbajdzsáni izraeli nagykövetség felrobbantását, a törökországi izraeli konzul megölését, illetve legutóbb az izraeli turisták által kedvelt thaiföldi látogatóhelyeken tervezett robbantásos merényleteket. Ezúttal viszont az Újdelhi diplomatanegyedében az izraeli nagykövetség épülete mellett végrehajtott támadás során megsebesült az izraeli katonai attasé felesége. Az Indiában dolgozó izraeli diplomaták szerint ugyanakkor a merénylet sokkal rosszabbul is végződhetett volna, ha a katonai attasé gyerekei is a kocsiban tartózkodnak a robbantáskor.

A Háárec izraeli napilap a merényletekről szóló tudósításában megjegyzi, hogy a hétfői támadások célpontjai – a nagykövetségi két gépkocsija – nem számítanak kiemelt célpontoknak, ami arra enged következtetni, hogy a Hezbollah és Irán vagy nem akartak, vagy nem is képesek komolyabb célpontok közelébe férkőzni, így a láthatóan jól kitervelt és precízen végrehajtott támadások csak csekély eredményt hoztak: a nagykövetség keddtől egy ideig korlátozott nyitvatartással folytatja működését, az izraeli külképviseleteken pedig magasabb szintre emelték a biztonsági készültséget.

Selján Péter

Friss hírek