Tovább gyűrűzik a szudáni olajvita

Szudán újabb, 2,4 millió hordónyi, már értékesített  nyersolajat kobzott el a 2011 nyarán kiszakadt Dél-Szudántól – számolt be a Reuters. Korábban már 815 millió dollárnyi kőolaj jutott hasonló sorsra.

Szudán és Dél-Szudán továbbra is egymásra van utalva az olaj kitermelése és értékesítés területén, mivel az új állam rendelkezik a források háromnegyedével, de Szudán ellenőrzése alá tartoznak a vörös-tengeri kikötőhöz futó vezetékek. A két állam azonban képtelen megegyezni az olajbevételek megosztásáról, és Szudán az elmaradt szállítási díjak fejében az áthaladó olaj lecsapolásával kívánja a számlát rendezni. Dél-Szudán válasza erre a kitermelés leállítása volt, amely mindkettőjük gazdaságára nézve rendkívül megterhelő lépés. Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan volt képes Szudán ilyen nagy mennyiségű olaj eltulajdonítására a termelés beszüntetése után. Hivatalos szudáni források szerint a vezetékekben maradt olaj összegyűjtése révén tettek szert a zsákmányra. Felhívták a figyelmet arra, hogy továbbra is alkalmazni kívánják az elkobzás módszerét, ha más lehetőség nem adódik az őket megillető bevételek megszerzésére.

A szudáni kapcsolatok rendezésére irányuló békéltető tárgyalássorozat továbbra is tart Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában, abban a reményben, hogy közelebb tudják hozni a felek álláspontját egymáshoz. Ígéretes részeredménynek tűnt a napokban megköttetett megállapodás, amelyben a felek vállalták, hogy „tartózkodnak az egymással szembeni erőszakos akciók jövőbeni alkalmazásától”. Ahhoz, hogy a kulcskérdésekben konszenzusra jussanak, komoly kompromisszumokra lenne szükség mindkét oldalon.

Meleg Veronika

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »