Brüsszel elégedett a görögökkel

Az új pénzügyi mentőcsomag jóváhagyásának irányába tett döntő fontosságú lépésnek nevezte Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke hétfőn a trojkával kitárgyalt program görög parlamenti megszavazását.

„A tegnapi szavazás eredménye létfontosságú lépés a második görög program elfogadása felé” – ezekkel a szavakkal üdvözölte a trojka és az athéni kormány között kitárgyalt új programról a görög parlamentben tartott szavazást hétfőn az EU gazdasági és pénzügyi biztosa. Olli Rehn hozzátette, bízik abban, hogy az Eurócsoport következő, szerdán esedékes üléséig a többi intézkedés is megszületik, lehetővé téve az új, körülbelül 130 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomag elfogadását.

Ismeretes, hogy az euróövezet pénzügyminiszterei múlt csütörtökön három feltételhez kötötték az újabb pénzügyi támogatás megszavazását és elindítását Görögországnak. Először is ahhoz, hogy a görög parlament szavazza meg a nemzetközi hitelező trojka és az athéni kormány által kitárgyalt új kiigazító programot, ami becslések szerint további 3,3 milliárd eurós költségvetési megtakarítást ír elő a görög állam számára, egyebek mellett a minimálbérek 22 százalékos csökkentése révén. A görög törvényhozás vasárnap éjjel hosszas vita után végül megszavazta a programot. A második elvárás, hogy Athén szerdáig további 325 millió eurós megtakarítást eszközöljön, ennyi hiányzik ugyanis ahhoz, hogy a program céljai papíron teljesüljenek. Végül a görög pártok vezetőinek írásos garanciát kell adniuk arra, hogy sem az áprilisi választásokat megelőző kampányban, sem pedig a választások után nem tesznek a programmal ellentétes lépéseket.

„A tegnapi szavazás annak az országban uralkodó akaratnak a kifejeződése, hogy véget vessenek a fenntarthatatlan közpénzügyek spiráljának és a leszakadásának a versenyképesség terén” – hangsúlyozta a Bizottság alelnöke, aki szerint a programhoz példátlan pénzügyi támogatást nyújtanak majd Görögország európai partnerei, amit a szolidaritás megnyilvánulásának nevezett.

Rehn arra is kitért, hogy a görög gazdaságot sújtó súlyos egyensúlytalanságok kijavítása és a növekedés és a munkahelyteremtés feltételeinek a megteremtése hosszú távú erőfeszítést igényel. „Ehhez még időre és erőfeszítésre lesz szükség a görög társadalom részéről. A görög hatóságoknak és a politikai erőknek most azonosulniuk kell a programmal és maradéktalanul végre kell hajtaniuk azt” – közölte a biztos, aki szerint Görögországnak így is, úgy is végre kellett volna hajtania a program legtöbb intézkedését, hogy helyreállítsa a gazdaság egyensúlyát és megteremtse a fenntartható növekedés feltételeit.

Az alelnök egy kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy a rendezetlen államcsőd sokkal rosszabb megoldás lenne, főleg a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegei számára, és a fertőzésen keresztül az EU egészére negatív hatást gyakorolna. Rehn az Athénban lejátszódott erőszakos utcai cselekményeket is elítélte, és úgy vélte, hogy az abban résztvevők nem képviselik a görög társadalom többségét.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »