Talán jövő szerdán végre megmenekülhet az ország

Tegnap este elfogadták a görög politikai pártok a nemzetközi trojka feltételeit, azonban a pénzügyi mentőcsomag véglegesítésére még mindig nem került sor. A tinta várhatóan szerdán már megszárad a pergamenen, ha Jean-Claude Juncker által támasztott kéréseket a hét elején teljesítik a görögök.

Első körben vasárnap el kell fogadnia Athénnak a technikai megállapodást (ez nem választható opció, hanem kötelezettség). A második feltétel az, hogy az athéni kormánynak az Eurózóna jövő szerdára tervezett üléséig 325 millió euró összegű pótlólagos strukturális kiadáscsökkentésről kell döntenie. Végezetül a valutaövezet tagjai ismételten kőkemény garanciákat kérnek a görög politikai pártok vezetőitől, hogy elkötelezettek a program mellett és végre is hajtják azt. „Az új jelszó, hogy amíg nincs végrehajtás, addig nincs átutalás sem” – mutatott rá az Eurózóna elnöke.

Olli Rehn azt is hangsúlyozta, hogy az új görög programban minden korábbinál nagyobb hangsúlyt kapnak majd a szerkezeti reformok. Valamint minden eddiginél szigorúbb ellenőrzés alá kívánják helyezni Athént, így felmerült annak a lehetősége, hogy a folyósítandó kölcsönök egy részét a görög kormánynak való átutalás helyett egy külön számlán tartanák és abból fizetnék ki a lejáró adósságokat a hitelezőknek. Lényeg a lényeg, ma sem oldódik meg a görög sztori, bár az elmúlt napok azt mutatják, hogy a piaci szereplők csak a kedvező hírekre figyelnek.   

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »