Fejlemények Verecke-ügyben

A kárpátaljai megyei fellebbviteli bíróság csütörtökön tárgyalta a vereckei honfoglalási emlékjel megrongálásával elítélt Ruszlan Polivkónak, a Szvoboda megyei helyettes vezérének fellebbezési kérelmét.

Mint ismeretes, a Szvoboda három kárpátaljai vezetőjét a múlt év február 19-én történt vandál cselekedetük, a vereckei honfoglalási emlékjel felgyújtása miatt állították bíróság elé. S bár a vádlottak folyamatosan tagadtak, a Volóci Járási Bíróság elmarasztaló ítéletet hozott. Oleg Kucint, a Szvoboda megyei vezérét és Lelekács Tamást, a szélsőséges párt ungvári szervezetének vezetőjét az amnesztiatörvény alapján  felmentették. Ruszlan Polivkót, a megyei pártvezér helyettesét  ellenben  három év szabadságvesztésre ítélték. Az ítélet végrehajtását egy év  hat hónap próbaidőre felfüggesztették. Ő és ügyvédje azonban enyhítésért fellebbezett.

A tárgyaláson, mivel nem volt szükséges, a  felperes nem vett részt. A nacionalista párt azonban ezt úgy reagálta le közleményében, hogy  a magyarok  azért maradtak távol, mert nem képesek bebizonyítani az emlékjel törvényességét.

Mint azt  Iljasovics Viktor,  az ügyben felperes KMKSZ  ügyvédje elmondta,  ismét hamis dolgokat állítanak  a szvobodások, hisz időközben megtörtént  az emlékjel  hivatalos  emlékművé nyilvánítása.   Így az most már törvényes védelem alatt áll.

A fellebbviteli bíróság ítéletét, mely szerint  az ügyet visszautalták a Volóci Járási Bíróságnak, a szélsőséges párt győzelemként  fogadta. A felperes jogi képviselője szerint azonban  nem született felmentő ítélet. Arról van szó, hogy  a korábbi eljárás során bizonyos hibákat véthetett a járási ítélőszék, s most ezeket kell majd korrigálni. Polivko tehát nem úszta meg, csak annyi történt, hogy  gyakorlatilag  újrakezdik a per tárgyalását, ami akár az elsőfokú ítélet súlyosbításával is járhat, állítja Iljasovics Viktor.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek