Pakisztán vámmentesen exportálhat az EU-ba

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerdai bizottsági ülésén engedélyezte, hogy az Európai Unió vámmentességet biztosítson számos, Pakisztánból érkező termékre – írja a Reuters. Az EU azért kérvényezte ezt a kedvezményezett bánásmódot, hogy segítsenek a 2010-ben árvízzel sújtott pakisztáni gazdaság helyreállításában, a textilexport fellendítésén keresztül. A vámmentesség Pakisztán 75 legfontosabb exporttermékét érinti, többek között a textil- és bőrtermékek, valamint az ipari alkohol kivitelét.

Az EU kérvényében megnevezett 75 termék megközelítőleg 900 millió euró értékű kereskedelmet jelent, mely a Pakisztánból érkező import 27 százalékát teszi ki. Ez a lépés jelentős a pakisztáni gazdaság fellendítése szempontjából, mivel az ország EU-ba történő exportjának kétharmadát érinti, amely egyben Pakisztán teljes exportvolumenének 20 százaléka.

Más textilexportáló gazdaságok – mint például Brazília, India, Indonézia és Banglades – kezdetben tiltakoztak a Pakisztán részére nyújtandó kedvezményekkel szemben, ám felhagytak ellenvetésükkel, amint az EU változtatott a tervezeten. A módosítás értelmében 20 termékre vámtarifa rendszert alkalmaznak majd: a 2008, 2009 és 2010-es átlagexport értéke fölött 20 százalékkal határozzák meg a kvótát, melyet túllépve már nem részesülnek a vámmentesség alól, hanem a legnagyobb kedvezményes elbánás elve szerinti tarifát kell fizetniük.

A humanitárius okokból engedélyezett vámmentesség előzmény nélküli a Kereskedelmi Világszervezetben, ám nem állít precedenst a jövőre nézve. A döntés azért szokatlan, mivel a WTO egyik tagja számára biztosított kedvezményes kereskedelmi feltételeket kötelező az összes többi tag számára is biztosítani.

Konrád-Tevely Nikolett

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »