Tömegverekedés Egyiptomban

74 ember életét vesztette és körülbelül ezer ember megsérült, miután tömegverekedés tört ki Port Szaid városában egy focimeccset követően, az Egészségügyi Minisztérium információ szerint két játékost is könnyebb sérülésekkel kezelnek, illetve egy rendőr is elhunyt a szerda esti tragikus események során. A Fegyveres Erők Legfelső Tanácsa biztonsági csapatokat küldött a térségbe. A hatóságok eddig 52 gyanúsítottat tartóztattak le és tovább nyomoznak a lehetséges elkövetők után. Egyiptomban most minden Premier Liga mérkőzést határozatlan időre elhalasztottak. 

Az észak-egyiptomi kikötőváros, Port Szaid kormányzója csütörtökön lemondott tisztségéről, a helyi biztonsági erők több magas rangú beosztottját pedig őrizetbe vették és kihallgatták. Kairóban a Belügyminisztérium előtt tömegek tüntettek a rendőrséget és a katonai vezetést felelőssé téve a történtekért. A tüntetők megfékezése érdekében a rendőrség könnygázgránátokat is bevetett, több civilt kórházba kellett szállítani.

A parlament csütörtökön rendkívüli ülést hívott össze, az országban pedig három napos gyászt rendeltek el az áldozatok emlékére. A csütörtöki ülést egy perces néma csenddel nyitották meg. Mohamed Saad al-Katatni szóvivő azt nyilatkozta, hogy „mindez az ördög műve volt, Egyiptom forradalma került veszélybe”.

A Muszlim Testvériség az egykori elnök, Hoszni Mubarak híveit vádolta a történtekért. Hesham Sheiha helyettes egészségügyi miniszter az Aljazeerának adott nyilatkozatában elmondta, az egyiptomi futball történetében ez a valaha volt legnagyobb és legsúlyosabb katasztrófa. 

A katonai vezetés feje, Mohamed Hussein Tantawi ígéretet tett arra, hogy minden elkövetőt kézre kerítenek, véleménye szerint ilyen események a világ bármely pontján előfordulhatnak, de Egyiptomban nem fogják hagyni, hogy az elkövetők elkerüljék a felelősségre vonást.

Jász Zsófia

Friss hírek