Sanghaj vonzza a legtöbb külföldi szakembert

Az állami vállalatoknak és intézményeknek dolgozó külföldiek száma a 80 ezret is meghaladja Sanghajban tavaly év végén, a helyi vezetés azonban még több külföldi szakértőt próbál a városba csábítani.

A helyi emberi erőforrásért felelős iroda szerint ez azt jelenti, hogy az országban rövidebb-hosszabb időre letelepedett, állami intézmények által foglalkoztatott, hivatalos tanúsítvánnyal rendelkező külföldi szakemberek – ideértve a hongkongi és tajvani lakosokat is – egy hatoda a kelet-kínai metropoliszt választotta lakó- és munkahelyéül.

Legtöbben közülük a kulturális, oktatási és kutatási szektorokban aktívak – derül ki az iroda statisztikáiból.

Sanghajt egyre több, tanulmányait külföldön végző, s ezután Kínába visszatérő tehetséges fiatal is vonzónak találja. A „tengeri teknősként” (hai gui) is emlegetett hazatérők száma jelenleg a 95 ezret közelíti, szemben a 2005-ös 30 ezerrel.

A városvezetés a magas számok ellenére is elégedetlen, s tovább növelné a külföldi szakemberek számát. Egy tavaly év végén bejelentett terv szerint a következő öt évben legalább ezer fővel bővítenék a szenior szakértői bázist, különös hangsúlyt fektetve a pénzügyi és mérnöki pozíciókra. Az állások egytizedét nagy állami tulajdonban lévő vállalatok hirdetik. A jelentkezőket legalább évi 300 ezer jüan (11 millió forint) fizetéssel, ezen felül bónuszokkal, biztosítással és vízumkönnyítésekkel győznék meg.

MTI

Friss hírek