Afroamerikai után mexikói lehetne az USA új elnöke

Nagyon örülne, különösen a floridai előválasztás előtt, ha meg tudná győzni a választókat arról, hogy ő lehetne az USA első spanyolajkú elnöke – viccelődött Romney egy szerdai televíziós beszélgetésben. A Univison műsorvezetője azt kérdezte az elnökaspiránstól, hogy miután az apja Mexikóban született, mexikói-amerikainak tartja-e magát, és lehetne-e ő az első spanyolajkú elnök? Romney a fentiekhez hozzátette, hogy képmutatás lenne a részéről ezt álltani, mert bár édesapja Mexikóban látta meg a napvilágot és büszke is erre az örökségre, valójában amerikai szülők gyermeke, apja öt éves koráig élt csupán ott és nem is beszél spanyolul.

George Romney, Mitt apja, Michigan egykori kormányzója, aki 1968-ban maga is elnöki álmokat dédelgetett, Mexikóban született, miután az ő szülei, Mitt nagyszülei, a mormon vallás üldözése miatt a 19. század végén Mexikóba emigráltak. 

„Tehát nem tartod magad mexikói-amerikainak” – kérdezett vissza a riporter. „Nem, hiszem, hogy az választók őszintének gondolnák, ha mexikói-amerikainak mondanám magam. De értékelném, ha ezt terjesztenéd” – vágott vissza szellemesen Romney.  A jövő hét keddi előválasztáson nem jönne rosszul Romneynak a főleg kubai és Puerto Rico-i, valamint kisebb részt közép-és dél-amerikai szavazók támogatása, akik Floridában a republikánus voksok egytizedét szállítják majd. Az államban a volt massachusettsi kormányzó és Newt Gingrich között a felmérések szerint nagy verseny várható.

Pulay Kristóf

Friss hírek