Szudán: a dél-szudániak idegenek

Áprilistól kezdve külföldieknek járó bánásmódban részesülnek a dél-szudániak az északi szomszédban, Szudánban – számolt be a Reuters. Szudánból tavaly júliusban vált ki a déli rész, ezzel – több évtizedes polgárháborút követően – megszületett Dél-Szudán. A többnyire muzulmánok lakta Szudánban továbbra is 700 ezer déli él, akik közül többen biztos, hogy nem emigrálnak délre. A fiatal nemzet lakosai rendkívül szegény körülmények között élnek, így érthető, hogy a munka számos délit tart majd Kartúmban.

Az április 8-án hatályba lépő rendelkezések értelmében a Szudán területén élő dél-szudániakra is irányadó minden olyan szabály, ami bármely más külföldire. Többek között kötelező lesz tartózkodási és munkavállalási engedély beszerzése, ha továbbra is északon kívánnak élni. Az ENSZ korábban már figyelmeztetett, hogy jogi bizonytalanság vár az északon maradó déliekre, mert Juba (Dél-Szudán fővárosa) egyelőre nem állított fel nagykövetséget, ami az útlevelek kibocsátásáról gondoskodna.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »