Ma este tart sajótájékoztatót a jegybankelnök

Ma debütál az amerikai jegybank a 2012-es évben. A kamatdöntés 18:30-kor esedékes, Bernanke pedig sajtótájékoztató keretében ismerteti a hátteret 20:15-től. Ennek keretében négy csemegére számítunk: az egyik, hogy a FED az első negyedéves kamatpályára vonatkozó prognózisát publikálja, emellett akár számszerű inflációs célt is megjelölhet. Előbbi várakozásunk szerint nem okoz aggodalmat, hiszen a legutolsó jelzés szerint 2013 közepéig szinten tartja jelenlegi alacsony kamatszintjét (0-0,25%), így az első negyedévben is ezen értékkel számolunk. A számszerű inflációs cél hozzájárulhat az inflációs várakozások csökkentéséhez, ám – figyelembe véve az amerikai statisztikai hivatal (BLS) eljárási elveit – a kimutatott infláció úgyis annyi lesz, amit a kormány akar és ami még nem zavarja a befektetőket.

Nyalánkságot jelent, hogy változik a grémium összetétele. Búcsúzott Plosser, Fisher, Evans és Kocherlakota, az előbbi két illető volt a leginkább héja beállítottságú tavaly, azaz ők akartak legtöbbször kamatot emelni vagy éppen szigorítani a jegybanki politikán. A csapat új tagjai Lacker, Williams, Pianalto és Lockhart, utóbbi hármat a galambok között tartják nyilván, vagyis nem várható, hogy Bernanke ellen szavaznának. Lacker állandó szereplő volt tavaly, jelenleg a szavazó tagok közül ő a leginkább héja beállítottságú, ám már tudjuk, hogy egy fecske nem csinál nyarat.

Ami tehát körömrágást okozhat, az a QE3 esetleges bejelentése, amivel kapcsolatban 750-1000 milliárd programra számít a piac a januári/márciusi ülésen. Úgy véljük, hogy erre most nem kerül sor, ugyanakkor ez a várakozás is felfelé hajthatta a börzéket január folyamán, ezért mi továbbra is az S&P500 és az amerikai kötvények shortolásában látunk fantáziát.

Kitekintő / Equilor

Felkapott hírek

Friss hírek