Egymilliárdnyi adóval tartoznak az állami alkalmazottak

Több mint egymilliárd dollárnyi adót nem fizettek be szövetségi, kongresszusi és postai alkalmazottak a 2010-es pénzügyi év végéig – írja a Washington Post. Az Egyesült Államok adóhivatalának (Internal Revenue Service) nyilvántartása szerint az adósok száma ugyan az előző évihez képest valamivel csökkent, jelenleg 98 ezer, az összes tartozás viszont 32 millió dollárral emelkedett. A 18 ezer kongresszusi alkalmazott négy százalékának, összesen 684 főnek van adóhátraléka 2010-ből. A képviselőház dolgozóinak nyolc és fél, a szenátusi személyzet tagjainak pedig több mint kétmillió dolláros tartozása van összesen.

A számok „teljességgel elfogadhatatlanok és méltányolhatatlanok a szorgalmas amerikai adófizetők számára” – mondta Jeson Chaffetz. A republikánius képviselő három hónapja szenátusi jóváhagyásra váró törvényjavaslata arra kényszerítené a postát és a kongresszusi hivatalt, hogy az adófizetést szándékosan elkerülő alkalmazottakat rúgják ki. „Ha a szövetség alkalmazottja vagy, a legkevesebb, hogy befizeted az adóidat” – tette hozzá a képviselő. Chaffetz javaslata szerint az elbocsátás nem érintené a családi vagy munkahelyi gondokkal küszködőket.

Az adóslista szerint a legnagyobb szövetségi munkaadó, a védelmi minisztérium civil dolgozói 225,7 millió dollárral tartoznak, a Pentagon alkalmazottja pedig 39,4 millióval adósai az államnak. Ugyancsak rosszul áll a posta, amelynél a 25.640 fő nem fizető adóhátraléka 267 millió dollárra rúg. Összességében az amerikai adófizetők által be nem fizetett adók, kamatok és büntetések 114,2 milliárd dollárt tettek ki a 2010-es pénzügyi évben.

Pulay Kristóf

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »