Közel a megállapodás a görög államadósságról

Szombaton hajnalban is folytatódtak a tárgyalások Görögország és a hellén államadósság nagyobb részét magukénak tudó magánbefektetőket tömörítő Institute of International Finance (IIF) képviselői között, azonban a nemzetközi szervezet főtárgyalója, Charles Dallara reggel váratlanul elhagyta a görög fővárost. A Bloomberg szerint közeledtek az álláspontok, az Ekathimerini.com viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Központi Bank, az EU és az IMF még megvétózhatja azt a javaslatot, ami a felére csökkentené a görög államkötvények értékét.

Kőkemény tárgyalások

Tegnap hajnalban ért véget az a négy és fél órás megbeszélés, amin Lukasz Papademosz görög miniszterelnök és Charles Dallara, az IIF vezetője próbáltak megegyezni a görög államkötvények, és így a görög államadósság sorsásról. Az első jelentések szerint a találkozó eredményes volt, és a felek előrehaladást értek el a legfontosabb kérdésekben. Dallara a Bloombergnek azt nyilatkozta, hogy „a magánszektor példátlan és önkéntes együttműködésének elemei lassan a helyükre kerülnek”. 

Görögország októberben állt elő azzal a tervvel, ami szerint mintegy kétszázmilliárd euró értékű államkötvény értékét feleznék meg úgy, hogy a most forgalomban lévő kötvényekért cserébe új papírokat adnának a befektetők kezébe. Ez a hitelezők számára hatalmas veszteséget jelentene, hiszen mintegy százmilliárd eurót veszítenének el, viszont a másik százmilliárdot garantáltan visszakapnák. A végső cél az lenne, hogy 2020-ig a GDP 120 százalékára szorítsák le a mediterrán ország államadósságát (2010-ben ez az érték 142,7 százalék volt, a 2011-es adatok még nem elérhetők). 

A mostani megállapodás azért is fontos, mert március 20-án 14,5 milliárd euró értékű görög államkötvény jár le, aminek visszafizetése komoly gondokat okozhat az athéni kormány számára, és az EU, az IMF és az Európai Központi Bank trojkája addig nem ad újabb hitelt a Papademosz-kormánynak, amíg az államkötvény-üzletet nem véglegesítik.

Vannak, akik inkább bedöntenék a görögöket

Egy magát megnevezni nem kívánó görög pénzügyminisztériumi forrás szerint bár komoly előrehaladást értek el a felek és még számos kérdésre kell választ találni, de közös cél, hogy még január 23. előtt megállapodás szülessen. A görög ajánlat szerint az új államkötvények alacsonyabb kamatot fizetnének, mint a mostaniak: a 2014-ben lejáró papírokra 3,9, a 2020-ban lejáró kötvényekre 3,9, míg a 2021-ben beváltható papírokra 4,6 százalékos kamatot fizetne a görög kormány.

A Bloomberg értesülései szerint Dallara azért távozott szombat reggel váratlanul Athénból, mert a trojka nem járul hozzá a négy százaléknál magasabb kamatszintekhez, ugyanis az szerintük nem teszi fenntarthatóvá a görög adósság finanszírozását. Az IIF vezetője az Ekathimerini szerint azért távozott ilyen hirtelen, hogy a négy százalék alatti hozamokról egyeztessen az érintett hitelezők vezetőivel. A Bloomberg szerint ez nem okoz majd nagyobb fennakadást, mert a szakértői csapat egy része továbbra is Athénban van, illetve vasárnap telefonon is folytatódnak majd a tárgyalások.

Az IIF vezetői mégis optimisták: egyikük úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy „ha az IIF kezet ráz a partnerekkel, az nagyjából 90 százalékos beleegyezési arányt jelent” (a hitelezők ekkora része fogadja majd el a kötvények értékének megfelezését – a szerk.). Evangelosz Venizelosz görög pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy az üzlet megkötéséhez a hitelezők száz százalékának együttműködése szükséges. 

A hitelezőknek mindenképpen el kell fogadniuk a kormány ajánlatát, mert ha a görögök egyoldalúan felezik meg az államkötvények értékét, akkor életbe lépnek törlesztéskockázati (CDS)-biztosítások, ez pedig megjósolhatatlan hatással lenne a pénzügyi rendszerre. A Bloomberg véleménye szerint a kockázati befektetési alapok illetve a spekulánsok mégis erre játszhatnak, ugyanis a CDS-biztosítások miatt ők nem veszítenék el a pénzük felét, míg a görög adósság nagyobb részét birtokló bankok a biztosabb megoldást választva inkább hajlanának a kötvények felének leírására.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »