Újabb bangladesi-indiai konfliktus

Általános felháborodást váltott ki az a videofelvétel, amelyen indiai határőrök láthatók, amint megkínoznak egy bangladesi tehéncsempészt. Az eset miatt ismét feszültté vált a viszony a két ország között.

A tehéncsempészet rendkívül gyakori a határ mentén, a jobb megélhetés reményében mind az indiai, mind a bangladesi falvak lakói rendszeresen próbálkoznak a határ törvénytelen átlépésével. A legutóbbi eset mégis nagy felháborodást váltott ki, ugyanis egy mobiltelefonnal készült felvételen tisztán látszik, ahogy az indiai határőrök megkötöznek, majd tettleg bántalmaznak egy csempésznek vélt bangladesi állampolgárt. Bár az eset még tavaly december 9-én történt, a kivizsgálás a mai napig tart, számolt be a BBC.

Az Odhikar nevű bangladesi emberi jogi szervezet határozottan elítélte az esetet, ami szerintük „teljességgel elfogadhatatlan, embertelen, és igazságtalan”. Az indulatok azonban nem maradtak meg a hivatalos szinten, az internetes közösségi oldalak ugyanis tele vannak a kommentelők felindult bejegyzéseivel.

Az India és Banglades között lévő négyezer kilométeres határszakaszt az egyik legvéresebbnek tartják a világon. Az elmúlt tíz évben nagyjából ezer fegyvertelen bangladesi polgárt öltek meg a hatóságok, és az erőszakos esetek száma továbbra sem csökken, hiába ígérték ennek ellenkezőjét az indiai határőrök. A bangladesi kormány szerint a határőröknek vaktöltényt vagy gumilövedéket kellene használniuk a halálesetek elkerülése végett. 

A mostani eset már magas szinten is szóba került: az elmúlt héten bangladesi és indiai államtitkárok tárgyaltak Dakkában, a megbeszélések témái pedig a határmenti feszültségek csökkentése, illetve konfliktusok békés kezelése voltak.

Szalai Éva

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »