Történelmi mélyponton a kongresszus népszerűsége

Történelmi mélypontra süllyedt a téli szünet után kedden újra összeülő amerikai kongresszus népszerűsége – derült ki két különböző, a héten publikált felmérésből. Az ABC News/Washington Post és a CBS News/NYTimes kutatása szerint a választók mindössze 13 százaléka elégedett a testület munkájával. Előbbi felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek 65 százaléka ráadásul „erősen kifogásolja” a képviselők teljesítményét – írja a Washington Post.

A felmérést mintegy beigazolva, az új ülésszak nem sok jót igérő, heves odamondogatással kezdődött. Harry Raid, a demokrata többségű szenátus vezetője a szélsőséges Tea Party-val való szakításra szólította fel a republikánusokat, valamint, hogy tanulják meg végre, miről is szól a törvényhozás. A képviselőházban többségben lévő republikánus képviselők hangzatos válasza az volt, hogy szerdán leszavazták az adósságplafon Obama által tervezett újbóli, 1,2 billió dollárra emelését. Az aktus ugyan csak szimbolikus volt – a kongresszus tavaly szabad kezet adott az elnöknek a plafon további emelésére -, de a képviselők így jelezték, hogy mossák kezeiket, a további adósságnövelés a kormányzat felelőssége – számol be a Bloomberg.

Obama, aki már az ülésszaki szünetben kinevezésekkel borzolta a republikánus honatyák idegeit, most az ellenzék szívügyének számító, Kanadától a Mexikói-öbölig húzódó, Keystone XL kőolajvezeték ügyét dobta visssza. Az elnök arra hivatkozott, hogy a kormányzatnak nincs elég ideje a republikánusok által szabott február 21-i határidőig a projekt kellően alapos áttanulmányozására. A döntés viszont nehezebbé teheti a megegyezést a 160 millió háztartást érintő, ún. béradó kérdésében, amelyet éppen a szakadatlan viták miatt csupán két hónappal – február 29-ig – és nem az év végéig hosszabítottak meg 2011 decemberében. A demokraták szerint ettől függetlenül könnyebb év vár rájuk a tavalyinál, amikor a megegyezésre való képtelenség többször a kormányzati intézmények leállásával fenyegetett. Obamáék fontosabb ügyei a munkahelyek, a jövedelmi egyenlőtlenség  és a középosztály megsegítése lesznek, valamint ismételten megpróbálnak majd elfogadtatni a republikánusokkal olyan kisebb kaliberű ügyeket –  mint az autópálya és iskolaépítések.

Pulay Kristóf

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »