Fegyveres összetűzés Líbiában

Halálos áldozattal járó harcok zajlottak Líbiában rivális fegyveres egységek között. Ez az esemény is jól példázza azt, hogy az országban igen lassan halad a forradalom utáni lefegyverzés.

Újra a fegyvereké volt a főszerep Líbiában. Három hónappal Moammer Kadhafi halála után ismét összecsapásokra került sor, egy fegyveres csoport azzal vádolja riválisát, hogy tagjai az egykori vezetőhöz voltak lojálisak a tavalyi harcok során. Az incidensre Gharyan város környékén került sor, amely körülbelül 80 kilométerre található az ország fővárosától, Tripolitól. A BBC információi szerint az összetűzésben legalább két ember meghalt és negyvenen megsérültek.

A helyi hatóságok a brit hírtelevíziónak beszámoltak arról, hogy képtelenek lefegyverezni – és így irányításuk alá vonni – a különböző fegyveres forradalmi egységeket, akik szabadon garázdálkodnak az átmeneti kormány fennhatósága alatt álló területeken. Az ezredes halála óta Gharyan lakói már többször szemtanúi voltak fegyveres összetűzéseknek, de ez volt az eddigi leghevesebb összecsapás. 

Míg a líbiai védelmi miniszter, Osama al-Juwali is a helyszínre utazott, hogy mihamarabbi tűzszünetet érjen a harcoló felek között, de nem járt sikerrel. Így vasárnap már a törzsi vezetők tárgyaltak a fegyveres egységekkel és próbáltak meg fogolycserékkel békét teremteni, de ennek ellenére a harcok tovább folytatódtak.

A jelenlegi eset is jól mutatja, hogy Líbia szerte komoly problémát okoz az egykori forradalmi egységek lefegyverzése. Pedig a kormányzat még azt a lehetőséget is felajánlotta a fegyveres csapatoknak, hogy a nemzeti haderőhöz csatlakozhatnak, de mindez nem járt sikerrel. A líbiai átmeneti kormányzat vezetője figyelmeztetett arra, hogy ha a fegyverletétel nem halad gyorsabban, akkor polgárháborús helyzet alakulhat ki.

Bartók László

Friss hírek