Játékdrónt küld Irán Amerikának

Humoros kedvében van az atomprogramja miatt súlyos gazdasági szankciókkal sújtott Irán. Az Iszlám Köztársaság állami rádiója a hét elején arról adott hírt, hogy az ország mégis visszaszolgáltatja a decemberben – állítólag iráni légtérben – leszedett pilóta nélküli amerikai kémrepülőgépet, pontosabban annak parányi, műanyag mását – írja az ABC News hírtelevízió internetes portálja. A ˝nagylelkű˝ gesztust washingtoni részről még nem kommentálták.

Hivatalos úton Obama elnök még december 11-én kérte a csúcstechnológiás RQ-170-es drón visszaszolgáltatását, miután az iráni televízió felvételeket mutatott a Forradalmi Gárda kezébe került, látszólag sértetlen felderítő eszközről. A most postázandó műanyagjáték a drón 1:80 méretarányú makettje, mely az ABC információi szerint kereskedelmi forgalomba is kerül – a denevérszárnyas robotgép átszámítva négydolláros áron fog az iráni polcokon landolni.

A lányoknak rossz hír, hogy Barbie helyett már csak a tradicionális iszlám öltözetben árusított Sara-babának lehet saját UAV-ja, a rendszer korábban soha nem látott szigorral sújt le a klasszikus Barbie-babákat is árusító iráni játékboltokra – adja hírül a Reuters hírügynökség. Egy új rendelkezés szerint a mindezidáig megtűrt, „dekadens nyugati kultúrát” propagáló figurával való kereskedés illegális, az erkölcsrendőrség üzletről-üzletre járva távolítja el az iszlám értékeivel ellenkező játékokat.

Tatai Gábor

Friss hírek