Szárazság miatt tovább nőhetnek az élelmiszerárak

Hatalmas szárazság pusztít Argentína középső részén és Paraguay 17 tartományában, utóbbi már élelmezési vészhelyzetet hirdetett a mezőgazdasági termelők megsegítésére, akik a várt termésük akár 30-50 százalékát is elveszíthetik az idén.

A La Nińa jelenséget kísérő túlzott csapadékhiány miatt Paraguayban már több természetes legelő leégett, így kevesebb takarmányt tudtak betakarítani, mely a szarvasmarha-tenyészetet is negatívan befolyásolja.

Argentínában a szárazság már közéleti csatározást is elindított: mivel a kormány nem hajlandó megnövelni a segélyalap forrásait, s nem csökkenti a gazdák által fizetendő exportterheket sem, az argentin Agrárszövetség elégedetlenségét kifejezve Norberto Yauhar agrárminiszter szakmai alkalmasságát is megkérdőjelezve, mondván, hogy a halászati iparágban tapasztalatot szerzett miniszter „nem ért sem a szárazsághoz, sem a növénytermesztéshez”.

A kormányzat szerint az export után kivetett adók, illetékek ideiglenes mérséklése a központi bevételeket 2-2,5 milliárd dollárral csökkentené.

Mindeközben folyamatosan nő a szójabab – melynek második legnagyobb exportőre Argentína – a világpiaci ára a kínálatcsökkenés miatt. Helyi szakértők szerint a gyapot- és szentjánoskenyér-termés is jelentősen kevesebb lesz a vártnál.

Solti Ágnes

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »