Ugocsa: kihalóban a magyar oktatás

Kárpátalja – A Nagyszőlősi járás 56 oktatási intézményét is sújtja a tanulók számának csökkenése. Hatványozottan igaz ez a magyarok lakta településekre.

Míg évekkel ezelőtt két-három párhuzamos osztály is volt az iskolákban, az idei tanévben már, néhány kivétellel, csak egyet-egyet bocsátanak ki a tanintézetek. Ugocsában egy aggasztó jelenség is felütötte a fejét: a vegyes tannyelvű iskolákban a magyar osztályok létszáma folyamatosan sorvad.

Csepében már négy éve nem indult magyar első osztály. Az ötödikben is csupán hárman ülnek, akik fakultatív oktatás keretében tanulják a magyar nyelvet és irodalmat. Ljudmila Kondrics, a  középiskola igazgatónője a miértre csak annyit válaszolt: a szülők nem akarják, hogy gyerekeik anyanyelven tanuljanak.

A 2001-es népszámlálási adatok szerint Csepe lakosainak száma 1943 volt, ebből 1110 a magyar. Így szinte felfoghatatlan, hogy nem akadt néhány szülő, aki átérezte volna a magyar nyelvű oktatás megszűnésének a veszélyét.

Hasonló a helyzet a Feketeardói Középiskolában. A működő magyar tannyelvű általános iskolát 1974-ben megszüntették és hozzácsatolták az ukrán tanintézethez. Azóta folyamatosan sorvadnak a párhuzamos osztályok. Mint azt Csépes Viktória igazgatóhelyettes elmondta, jelenleg az elsőtől az érettségi osztályokig vannak párhuzamos magyar–ukrán csoportok, ám a magyar harmadikosoknál már csak két, a hetedikben négy, míg a nyolcadikban három tanuló kap magyar nyelv és irodalomból egyéni oktatást. Az idei tanévben 6 magyar és 18 ukrán elsőst írattak be a szülők. A végzősöknél kicsit jobb az arány, hiszen a 28 ukrán érettségiző mellett 15 magyar diák is ballag.

A Salánki Középiskolában szintén vegyes osztályok működnek, azonban a magyar csoportokban tanulók létszáma jóval meghaladja az ukránét. Ebben a tanévben 20 kisdiák magyar, 12 pedig ukrán tannyelvű első osztályban tanul. Az érettségizők aránya huszonöt–hét a magyar végzősök javára.

A nemrég középiskolává minősített verbőci tanintézetben az elsőtől az ötödik osztályig működnek ukrán–magyar csoportok. Az idei tanévben 16 kérvény futott be a magyar szülőktől, míg az ukrán osztályba kilencen íratták csemetéjüket, tájékoztat Palkó Valéria igazgatóhelyettes.

A legdrasztikusabban a Mátyfalvai Általános Iskolában csökkent a magyar diáklétszám. Elsős ebben a tanévben nem volt, nyilatkozta kérdésünkre Luszecki Renáta tanítőnő. Az általa vezetett összevont második, harmadik és negyedik osztályban  összesen 4 (!) gyerek van!

A lassan a szórvány sorsára jutó ugocsai magyar oktatást mi sem jellemzi jobban, minthogy évek óta nem sikerül magyar osztályokat nyitni Fancsikán és Tekeházán. Királyházán és Gödényházán hiába él jelentős számú magyar család, az elemi osztályokat még a múlt század végén felszámolták. Már remény sincs arra, hogy az elkövetkező tanévekben ezeken a településeken anyanyelvi oktatásban részesüljenek az ott élő magyar gyerekek.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »