Amerikai nagykövetség: a diplomaták munkája a tájékozódás

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének munkatársai rendszeresen találkoznak kormánytisztviselőkkel, politikusokkal, elemzőkkel és a civil társadalom képviselőivel, hogy minél jobban megértsék az országos és nemzetközi jelentőségű ügyeket, ez a diplomaták munkája – közölte a nagykövetség csütörtökön az MTI-vel.

A diplomáciai képviseletet azokkal a sajtóhírekkel kapcsolatban kereste meg az MTI, amelyek szerint a nagykövetség összesítést kért a Legfőbb Ügyészségtől a kiemelt büntetőügyekről, a többi között a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnökkel szembeni eljárásról.

Az amerikai nagykövetség számos ügyben kért információt és statisztikákat a Legfőbb Ügyészségétől is, „ugyanúgy, ahogy sok más kormányhivataltól és nem kormányzati szervezettől is kértünk tájékoztatást és számadatokat” – olvasható a nagykövetség állásfoglalásában.

A diplomáciai képviselet közlése szerint Washington minden évben kiadja a világ valamennyi országáról, köztük Magyarországról szóló emberi jogi jelentését.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában a Legfőbb Ügyészség megerősítette, hogy az amerikai nagykövetség összesítést kért tőlük a kiemelt büntetőügyekről.

A Népszabadságnak pedig Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos nyilatkozott, aki szerint a nagykövetség ezen lépése „túlment minden határon”.

„Kérdezzük már meg a mi külképviseletünket, hogy például érdeklődhetnek-e egy volt amerikai szenátor elleni büntetőeljárásról… Vajon milyen választ kapna Szapáry György nagykövet, ha ezt megtenné” – tette fel a kérdést a kormánybiztos. Budai Gyula arról is beszélt, hogy az Egyesült Államok nagykövetsége korábban tőle is kért információkat az elszámoltatással kapcsolatban, majd az amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis egy nagyköveti találkozón személyesen is kérdezte a Sukoró-ügyről.

Budai Gyula jelezte, hogy január 24-én ismét találkozik nagykövetekkel és változatlanul nyitott arra, hogy tájékoztassa őket az elszámoltatásról.A kormánybiztos szavaira a nagykövetség külön nem kívánt reagálni.

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »