Slota kvótabotrányt orront

Az SNS azzal vádolja Nagy József környezetvédelmi minisztert, hogy a tárcája, áron alul szeretné eladni az emissziós kvótákat. Ján Slota szerint a minisztérium 2 euróért kínálta eladásra a kvóták tonnáját, holott 6 eurót is kaphatna értük. A nemzeti pártelnök szerint Nagy már aláírt egy szerződést néhány tízmillió tonnányi kvóta eladására. Hogy honnan vette az információt, nem árulta el. Nagy József miniszter csak annyit erősített meg, hogy a kvótaeladásról több országgal is tárgyalnak. 

Jelenleg nem tudni, mennyiért szabadulnak meg kvótáiktól a környező országok, így összehasonlítási alap sincs. Magyarország, Csehország és Bulgária ugyanis bizalmas információként kezeli az adatokat. A szakértők szerint a pénzügyminisztérium becslései reálisak. Martin Brusík volt cseh környezetvédelmi miniszter szerint siker, hogy Szlovákia egyáltalán el tudja adni ezeket a kvótákat. Ján Fousek, az egyik legnagyobb európai emissziós kvótákkal üzletelő cég, a Virtuse Group munkatársa szerint megfelelő ár a 3 euró egy tonnányi kvótáért. 

A szén-dioxid kibocsátási kvótákat Szlovákiának a cseh Carbon Redux segít eladni Szlovákiának. A vállalatot versenytárgyaláson választották ki. „Kérdezzék meg, mióta dolgozik a cég emissziós kvótákkal, és hol székel Csehországban!” – jelentette ki Slota. A Sme szerint a vállalat 2007-ben alakult meg, a cseh környezetvédelmi tárca volt alkalmazottai dolgoznak benne, akik korábban Brusík alkalmazottai voltak a minisztériumban. 

Az előző kormányzat idején épp az SNS vezette a környezetvédelmi tárcát, s a nemzetiek miniszterei kerültek botrányba a kvóták eladása miatt. Jaroslav Izáknak, és Ján Chrbetnek is azért kellett távoznia, mert a tárca az Interblue Group garázscéggel írt alá szerződést a kvóták eladásáról.

A vállalat 15 millió tonnányi kvótát vásárolt meg, tonnánként 5,05 euróért. A környező országok abban az időben akár 10 eurót is kaptak egy tonnányi kvótáért. Szlovákia így csaknem 70 millió eurót vesztett az üzleten. 

Minisztérium: ez már nem az Interblue kora!

A környezetvédelmi minisztérium a Bumm kérdésére azt válaszolta, jelenleg is folynak a tárgyalások a partnerekkel, a spanyol minisztériummal tárgyalnak a kvóták eladásáról. A spanyolok a jövő év januárjában vagy februárjában vásárolhatnak Szlovákiától, körülbelül 20 millió euró értékben. 

„A tárca nem a valós ár egyharmadáért adja el az emissziókat, ahogy azt a múlt tárca vezetése tette és a spanyol kormány nem garázsban székel. Ján Slota minden bizonnyal már akkor sejtette a piac fejlődését, amikor a kereskedelmi ár 10-15 euró volt átlagban. Ő akkor 5,05 euróért árulta az emissziókat. Az Interblue dicsőséges kora óta már eltelt 3 év és a válság következtében az árak ma már 2-3 eurós szinten mozognak” – reagált Ján Slota vádjaira a környezetvédelmi minisztérium sajtóosztályának munkatársa, Katarína Klapáková. 

Elmondása szerint két évvel az Interblue nemzetközi botránya után lehetetlen volt a vásárlókat egy asztal mögé ültetni még a Smer környezetvédelmi miniszterével is. „Már az is siker, hogy egyáltalán szóba állnak velünk a vásárlók. Ez egy olyan piac, amely nagyon szenzitív a botrányokra. És mivel nagyon gazdag a kínálat, komolynak és rugalmasnak kell lennünk. Szlovákia részéről egy milliárd dollár a tét” – írta Klapáková.

Medgyesi Ádám

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »