Beiktatták az argentin elnöknőt

Immár második alkalommal tette le elnöki esküjét Christina Fernández az argentin Kongresszus és számos külföldi méltóság előtt. Ő Dél-Amerika első olyan női elnöke, akit újraválasztottak, ráadásul ilyen fölényes győzelmet Juan Peron 1973-as megválasztása óta nem láttak Argentínában.

Könnyes szemmel esküdött fel az ország alkotmányára Cristina Fernandez de Kirchner elnök december 10-én, miután októberben megválasztották és ezzel újabb négyéves kormányzását kezdhette meg. Beszédében megemlékezett elhunyt férjére, egyben az ország korábbi elnökére, Nestor Kirchnerre is.

A beiktatási ceremóniát a youtube-on élőben lehetett követni, mely újdonságnak számított.

A szertartáson az egyedüli szokatlan pillanat a volt alelnök köszöntése, pontosabban „alig köszöntése” volt. Julio Cobos korábbi alelnök és Christina Fernández az utóbbi két évben politikailag eltávolodtak egymástól, így nem volt meglepő fordulat az alelnökcsere.

A beiktatáson olyan külföldi méltóságok vettek részt, mint Dilma Rousseff brazil elnök, Bolívia, Chile, Paraguay, Uruguay elnökei és Barack Obama Dél-Amerikáért felelős tanácsadója, Daniel Restrepo.

Mellettük mégsem jelentek meg olyan fontos latin-amerikai vezetők, mint Hugo Chávez venezuelai elnök, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök, vagy Felipe Calderón, Mexikó vezetője. Ők mind valamely nemzeti problémára hivatkozva mondták vissza útjukat.

Hugo Chávez az utolsó pillanatban lépett vissza és döntését azzal indokolta, hogy az országát sújtó heves esőzések és sárlavinák okozta katasztrófák helyszínére kell látogatnia. Távol maradása viszont nem csorbíthat Argentína és Venezuela jó kapcsolatán.

Az elnöknő beszédében köszönetet mondott Venezuela segítségéért a „nehéz pillanatokban” és a venezuelai elnök felépülését kívánta.

Kovács Bernadett

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »