Nincs változás a kormánypárt élén

Aggastyán kora és gyenge egészsége ellenére megerősítette Robert Mugabe vezető pozícióját a zimbabwei kormánypárt, így az elnök indulhat a következő elnökválasztáson is a Zanu-PF színeiben.

Mugabe maradt

A zimbabwei kormánypárt, a Zanu-PF kongresszus keretében erősítette meg pártelnöki pozíciójában Robert Mugabe elnököt, aki így hivatalosan is az alakulat jelöltje a közeledő elnökválasztáson, számolt be a Reuters. Az elemzők azonban úgy vélik, nem lesz egyszerű az aggastyán (87 éves) politikusnak meggyőznie a választókat, hogy újabb öt évig az ország élén maradhasson. A lakosság hatvan százaléka ugyanis az 1980-as függetlenség után született, márpedig ez a korosztály nem a britek szembeni hősies ellenállót, hanem a véreskezű diktátort és a 80 százalékos munkanélküliség felelősét látják Mugabében.

Ezt felismerve, a párton belül sokan a hatalom átadását várták a veterán politikustól, erre azonban az ő részéről nem került sor, nyíltan pedig senki nem mert vele szembefordulni. Ezt leginkább azzal lehet magyarázni, hogy nincs egy egyértelmű utódjelölt: a kormánypárt frakciókra bomlik, amik között tulajdonképpen Mugabe az egyetlen összetartó erő. A jelenlegi állás szerint – feltéve, hogy a 2013-ban esedékes, de a Zanu-PF tervei szerint már jövőre lebonyolítandó választáson legyőzi az ellenzék jelöltjét, Morgan Tsvangirai-t – Mugabe a következő ciklusa végén 93 éves lenne. Persze kérdés, hogy megérné-e ezt a kort, egyre több hír szivárog ugyanis ki javulni nem látszó prosztatarákjáról

.

Kitekintő

Friss hírek