Blogolásért börtön

Két év szabadságvesztésre ítéltek egy amerikai állampolgárt Thaiföldön, miután beismerte, hogy nem megengedett linkeket tett közzé Bhumibol Adulyadej uralkodó önéletrajzához, ami a „király megsértésének” (lese-majesty), vagyis bűncselekménynek minősül az országban. A thaiföldi születésű autókereskedő, Joe Gordon büntetése első fokon öt évre szólt, melyet azt követően felezett meg a bíróság, hogy a férfi beismerte tettét.

„Tettéhez mérten elfogadható büntetést kapott. Tiszteletben tartjuk a thai monarchiában fennálló szabályokat, de ugyanakkor támogatjuk a szólásszabadság és önkifejezés jogát is” – nyilatkozta az ügy kapcsán Elizabeth Pratt amerikai konzul, annak ellenére, hogy a lese-majesty gyakorlata a keményen kritizált törvények közé tartozik.

Az 55 éves Gordon több évvel ezelőtt, amikor még Amerikában élt, lefordított és a blogján közzétett részleteket Paul Hardley „A király sosem mosolyog” című írásából. Májusban tartóztatták le, mikor orvosi kezelésre Thaiföldre látogatott. Eleinte tagadta tettét, de miután sorozatosan többször is megtagadták óvadékkérelmét, végül bevallotta bűnösségét. „Nem vagyok thai, amerikai vagyok, aki Thaiföldön született. Amerikai az útlevelem is. Thaiföldön rengeteg olyan törvény van, mely megtiltja, hogy kifejezd a véleményedet. Amerikában ilyenek nincsenek.” – nyilatkozta az ítélet kihirdetése után. Ügyvéde elmondása szerint nem fognak újratárgyalásért fellebbezni, de megpróbálnak „királyi megbocsájtást” kérni, melyet a külföldieknek rutinszerűen megadnak, mielőtt deportálnák őket.

Gordon felelősségre vonására a tavaly elfogadott számítógépes bűncselekményekkel kapcsolatos törvény létrehozása kapcsán került sor, melynek életbelépése óta megnövekedett a hasonló letartóztatások száma. A múlt hónapban egy 61 éves férfit 20 év börtönre ítéltek azért, mert négy, a királynőre sértő szöveges üzenetet küldött ismerősének. A tárgyaláson a férfi úgy nyilatkozott, nem is tudja, hogyan kell sms-t írni. Ítéletét komoly jogi kritika kísérte.

Roja Csilla

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »