Beiktatták az ideiglenes jemeni kormányt

Megalakult az új jemeni kormány, amely februárig fogja intézni az ország ügyeit. Az egykori elnök, Ali Abdullah Száleh a közeljövőben New Yorkba távozik újabb kezelésekre.

Szombaton tette le esküjét az alelnök, Abdrabuh Mansur Hadi jelenlétében a jemeni nemzeti egységkormány a fővárosban található Republikánus Palotában. A 34 tagú testület, amelynek vezetője Mohamed Baswinder miniszterelnök, három hónapon keresztül fogja irányítani az országot. Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) megoldási tervezetének értelmében a jelenleg megalakított kormány tagjainak felét az ellenzék, felét pedig a Szálehhez, a nemrég lemondott elnökhöz hű erők választották ki.

Februárban előrehozott választásokat fognak tartani az országban, amelynek következtében meg fog szűnni az egységkormány megbízatása. A választások után következő két átmeneti évben Hadi fogja betölteni az elnöki pozíciót, ezalatt pedig igyekeznek stabilizálni az ország politikai helyzetét. 

Ali Abdullah Száleh, a Jement 33 évig irányító elnök szombaton palotájában fogadta az előző kormány tagjait. Az elnök hamarosan az Egyesült Államokba fog utazni, ahol egészségügyi vizsgálatok és kezelések várnak rá. Száleh még június 3-án, egy ellene elkövetett merényletben sérült meg, majd felépülés céljából hosszú heteket töltött a szomszédos Szaúd-Arábiában. Szultan al-Barakani, az Általános Népi Kongresszus (GPC) szóvivője az utazás pontos dátumát nem hozta nyilvánosságra, azonban a GulfNews hírügynökségnek adott interjújában annyit megemlített, hogy Száleh a következő elnök beiktatása előtt biztosan visszatér az országba.

A GCC megoldási tervezetének értelmében a volt elnök és családja felelősségre vonás és tárgyalás nélkül elhagyhatja az országot. Az utóbbi idők tüntetései azonban mind attól voltak hangosak, hogy a demonstrálók követelik, hogy az elnök bűnhődjön meg a tüntetőkkel szemben elkövetett tetteiért. Az új kormánynak e követelés mellett több problémával is szembe kell néznie az elkövetkezendő időszakban: a déli területeken egy szeparatista mozgalom vette át az irányítást, több Száleh-ellenes törzs továbbra sem hajlandó letenni a fegyvert, az ország északi részén lázadnak a síita muszlimok, valamint az al-Kaida jemeni szárnya is újabb erőre kapott a több hónapos krízis során. A tüntetések is folytatódnak, pénteken egy újabb katona halt meg a kormányerők és a demonstrálók összecsapásában.

Lorencsics Emese

Friss hírek