Nem ígér meglepetéseket az elefántcsontparti választás

Nagy valószínűséggel a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó két párt, a Köztársaságiak Egyesülése (Rassemblement des Républicains, RDR) és az Elefántcsontparti Demokrata Párt (Parti Démocratique de la Côte d’Ivoire, PDCI) szerzi meg a mandátumok többségét a mai elefántcsontparti parlamenti választáson. Ez az eredmény jelentősen megkönnyítené Alassane Ouattara elnök munkáját az ország újjáépítésében.


A koalíció esélyeit jelentősen növeli, hogy Laurent Gbagbo korábbi elnök pártja, az Elefántcsontparti Népfront (Front Populaire Ivoirien, FPI) a Gbagbo-pártiakkal és a volt államfővel szembeni tisztességtelen bánásmódra hivatkozva a választások bojkottálására szólította fel az indulókat. Az ellenzéki pártok közül viszont többen figyelmen kívül hagyták a felhívást, de még az FPI-ből is akadtak páran, akik szívesebben maradtak képviselőjelöltek.

A kampány többnyire békésen zajlott, de halálos áldozatok még így is voltak: a PDCI egyik választási gyűlésén egy rakéta ölt meg három embert, majd Paul Koffi Koffi védelmi miniszter további két halálesetről számolt be, egyikük az RDR jelöltje volt.

A mai az első parlamenti választás Elefántcsontparton 2000 óta, így komoly lépést jelent a több mint egy évtizede tartó politikai káosz felszámolásában. A legutóbbi nagy konfliktus tavaly év végén tört ki, amikor az elnökválasztást Ouattarával szemben elvesztő Gbagbo nem volt hajlandó lemondani a hatalomról. A nagyjából 3000 halálos áldozatot követelő harcoknak végül a volt elnök áprilisi letartóztatása vetett véget.

Tési Áron

Friss hírek