Összecsapott a két Szudán

Állandósulhatnak az harcok a dél-szudáni és a szudáni hadsereg között egy vitatott határszakaszon. Az eset rendkívülinek mondható, de a két ország közti növekvő feszültség baljós előjeleket hordoz.

Szerdán összecsapott Szudán és Dél-Szudán hadereje egy vitatott határszakaszon, Jau régióban. Az ehhez hasonló közvetlen konfrontációk eddig ritkák voltak, azonban a két ország kapcsolata az utóbbi időben vészesen megromlott. A helyzet tovább súlyosbodhat: sok helyen egyszerűen lehetetlen megállapítani, hol húzódik a határ a két ország között, és a két ország közötti olajvita is súlyosbodik.

Jau régiót a déliek Dél-Szudán részének tekintik, míg Kartúm szerint inkább csak a déliekkel szimpatizáló és az északi kormányzat ellen lázadó Szudáni Népi Felszabadító Mozgalom északi szárnyának (SPLM-N) katonái élnek itt, amiből következik, hogy az északi Szudán része. Erre hivatkozva Kartúm szombaton megszállta a térséget, amit a saját álláspontjukhoz ragaszkodó déliek agresszióként értékeltek.

Szerdára tovább fajult a helyzet: a két Szudán hadereje egymásra támadt. A szembenálló felek egyelőre egymásra mutogatnak, így a valódi okot még lehetetlen kideríteni. Áldozatokról még egyik ország sem számolt be, a lakosság viszont menekülni kezdett, és egyre többen érkeznek a már így zsúfolt Yida menekülttáborba, amelyet nemrég ért bombatámadás.

Kartúm és Juba is panaszt nyújtott be az ENSZ-hez, egymást okolva a támadással. A nemzetközi szervezet egyelőre még nem nyilatkozott.

Eközben az olajvita sem nyugszik. Kartúm addig nem hajlandó kiengedni a világpiacra a déliek már északi csövekben és tartályokban lévő olaját, ameddig meg nem állapodott a két ország – ez Juba szerint egyszerű lopás. A helyzet megoldása érdekében az USA december 6-án csatlakozott a két ország közti közvetítők közé.

Weszprémy Gábor

Friss hírek