Mugabe jövőre választana

A zimbabwei elnök, Robert Mugabe azon ügyködik, hogy 2013 helyett a jövő évben tartsák a következő választásokat. A szakértők szerint ezzel azt kívánja elérni, hogy ellenzékének ne legyen elegendő ideje felkészülni az eseményre.

Mugabe és pártja, a Zanu-PF 2008-ban, a legutóbbi választások során ugyanis parlamenti kisebbségbe került, aminek köszönhetően kénytelen volt létrehozni egy új posztot. A miniszterelnök kinevezésével – aki történetesen a legerősebb ellenzéki politikus, Morgan Tsvangirai lett – elvileg a végrehajtó hatalom megosztása is járt volna. Azonban Mugabe politikai húzásainak köszönhetően gyakorlatilag egyedül vezeti országát.

Az elnök és a miniszterelnök közötti viszony ugyanolyan, mint pártjuk és szimpatizánsaik kapcsolata: zűrös. Ezt kiválóan mutatja a november elején történt zavargás: a Tsvangirai beszédére gyülekező ellenzéki hívek közül körülbelül harmincan megsérültek, mikor a Zanu-PF-hez hű milícia tömegoszlatásba kezdett. Ugyan a kedélyeket végül a két vezető összefogásával sikerült lenyugtatni, azonban a „szövetség” minden bizonnyal átmeneti volt – ahogy ezt Mugabe választással kapcsolatos terve is mutatja.

A 87 éves diktátor alatt egyébként rezeg a léc. Egyrészt mert valószínűleg prosztatarákban szenved – költséges, délkelet-ázsiai gyógykezeléseit pedig állami pénzen finanszírozza –, másrészt pedig már pártján belül is vannak, akik szerint ideje lenne leváltani a matuzsálemi kor felé közelítő, harminc éve hatalmon lévő vezetőt. Az ellenzék pedig igyekszik a lehető legtöbb embert megszólítani: októberben, megváltoztatva korábbi nézeteit, a homoszexuálisok támogatása mellett döntött – Mugabe ugyanis a homoszexualitást a keresztény és az afrikai értékekkel összeegyeztethetetlennek tartja.

Weszprémy Gábor

Friss hírek