Az ENSZ-főtitkár váratlan szomáliai látogatása

Ban Ki-mún ENSZ-főtitkár Nairobiból Mogadishuba utazott. Látogatásának tervét egészen máig titokban tartották a rossz biztonsági körülményekre és a gyakori merényletekre hivatkozva. Lépését a nemzetközi sajtó szimbolikus jelentőségűnek értelmezi, hiszen a két évtizede tartó polgárháború kezdete óta mindössze egyszer, 1993-ben érkezett Szomáliába hasonlóan magas rangú politikus.

A főtitkár Szomáliát az ENSZ támogatásáról kívánta biztosítani. Ennek keretében jövő januárban Mogadishuba helyeznék át a jelenleg Nairobiban működő ENSZ-irodát, így teljesítve az átmeneti kormány régen megfogalmazott kérését. Az ország támogatása azonban feltételekhez kötött, amik közül a legjelentősebbek az átmeneti kormány demokratizációs kötelességei. Ellenkező esetben forrásmegvonás és szankciók sora léphet életbe. Ban Ki-mún sürgette egy olyan politikai tervezet kidolgozását, amely lehetővé teszi a jövő évi választások kiírását, az új alkotmány kidolgozását és egy újragondolt parlament létrehozását.

A főtitkár alapvetően pozitívan beszélt Szomáliáról és az elkövetkező időszak változásairól. „Úgy vélem, Szomália fordulóponthoz érkezett, új lehetőségek időszakához” – nyilatkozta. Szintén üdvözölte az al-Shabaab ellen október óta harcoló Kenya azon döntését, miszerint csapataikat egyesítenék az Afrikai Unió missziójával. Ez a lépés remélhetően hatékonyabbá teszi a milícia ellen folytatott harcot, és elősegíti Szomália stabilitásának létrejöttét. Ez az óhaj azonban ma még távolinak tűnik. Elég belegondolni, hogy a főtitkár is csupán egy nappal kerülte el az utóbbi idők Mogadishuban történt legvéresebb összecsapását.  

Ban Ki-mún szomáliai tartózkodása során az éhínség okozta problémákról is tárgyalt, és ellátogatott a dadaabi menekülttáborba is.

Mód Melinda

Friss hírek