Meghibásodás miatt kerülhetett iráni kezekbe az amerikai drón

Az iráni vezetés szerint vasárnap sikeresen lelőttek egy amerikai drónt. Magas rangú amerikai tisztviselők azonban azt állítják, hogy nagy valósszínűséggel lezuhant a gép, ugyanis az irányítóval való kapcsolat megszakadása után, a gépnek automatikusan vissza kellett volna térnie a bázisra-számolt be a Reuters. A Beast of Kandaharnak is nevezett RQ-170-es lopakodó, radarzavaró berendezéssel is ellátott gép megsemmisítése magas szintű informatikai technológiát igényel, így a Pentagon erősen megkérdőjelezi az iráni nyilatkozatok valóságtartalmát. 

Egy az anonimitását kérő fehér házi forrás szerint a drón a CIA által irányított küldetésen vett részt. A CIA és a Pentagon azonban nem kívánta kommentálni az esetet. Loren Thompson védelempolitikai elemző szerint a pilóta nélküli gépeket amerikai bázisokról irányítják és az a tény, hogy a gép nem tért vissza a bázisra „katasztrofális” technikai hibát jelent. Amerikai tisztviselők szerint a katonai vezetés különös hangsúlyt fektet annak elkerülésére, hogy ilyen gépek az ellenség kezébe kerüljenek. Az Oszama Bin Laden elleni pakisztáni támadás során is lezuhant egy távirányítású kémhelikopter, amit amerikai erők szinte azonnal megsemmisítettek.

Thomson szerint még kisebb annak az esélye, hogy iráni erők sikeresen átvették az irányítást a gép felett, hiszen ehhez közvetlen kapcsolatra lenne szükség amerikai műholdakkal. Elmondása szerint az RQ-170-es egyelőre kevésszer került bevetésre, így jóval nagyobb a meghibásodás bekövetkezésének esélye. 

Bakos Dániel

Friss hírek