Együtt könnyebb: új nemzetközi fórum alakult

December első napjaiban tartották a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének (CELAC) első csúcstalálkozóját. A fórumon mind a 33 térségbeli ország képviseltette magát, az Egyesült Államok és Kanada azonban nem kapott meghívást. A latin-amerikai államok nem titkolt célja, hogy közösen könnyebben vészeljék át a gazdasági válságot.

Szombaton Caracasban új nemzetközi regionális fórum alakult: Venezuelában gyűltek össze a latin-amerikai és karibi vezetők a III. Latin-Amerikai és Karibi Csúcs alkalmával, melynek során megszületetett a Latin-amerikai és Karibi Államok Közössége (CELAC). Ennek legnagyobb jelentősége abban áll, hogy a korábbi integrációs szerveződések egyike sem terjedt ki a térség összes országára.

Az új szervezettel nem az Amerikai Államok Szervezetét (OAS) kívánják felváltani, utóbbinak ugyanis részese az Egyesült Államok és Kanada is, hanem együttműködésüket megerősíteni a gazdasági, szociális, környezetvédelmi és energetikai kérdésekben, valamint a válságkezelésben.

Egyedül Rafael Correa ecuadori elnök vetette fel az OAS „kiváltásának” lehetőségét, valamint annak emberi jogi szervezetének újjal való felváltását, ez utóbbi ellen azonban azonnal szót emelt a Human Rights Watch, mely az utóbbi időben -a mexikói drogháború mellett – az ecuadori sajtó helyzetével is sokat foglalkozik.

Az együttműködési fórum olyan korábbi kezdeményezések megerősítésére szolgál majd mint például a kezdvezményes áru kőolajexportot elősegítő Petrocaribe vagy a Dél Bankja (Banco del Sur). A közös válságkezelésben is fontos szerepet játszhat a kezdeményezés, ugyanis a régióközi gazdasági kapcsolatok megerősítésével újabb kereskedelmi csatornákat tudnának létesíteni az országok az Európával, Egyesült Államokkal vagy a Kínával kialakított ilyen irányú relációk mellett.

Egy ilyen horderejű csúcstalálkozó ellenzéki vagy tiltakozó fennhangoktól sem lehet mentes. Ez most is így volt, a venezuelai fővárosban transzparensekkel tiltakoztak egyes kormányok politikái ellen. Az említett kedvezményes kőolajexportot ellenző helyi csoportok például Kubától „követeltek” 22 millió dollárt, míg mások a közbiztonság helyzetére akarták felhívni a világ figyelmét az „Üdvözöljük a bűn városában” feliratú transzparenssel.

Különböző országok, különböző érdekek – most azonban úgy tűnik, hogy a válság elkerülése mint közös cél érdekében a vezetők hajlandóak félretenni a politikai-ideológiai nézeteltéréseket, s inkább az összefogásra koncentrálnak. Latin-Amerika eddig is jól tartotta magát a globális krízis viharaiban, köszönhetően főként a három legnagyobb gazdaságnak: Argentínának, Brazíliának és Mexikónak. Most azonban akár a híres szabadságharcos, Simón Bolívar álma is valóra válhat, s Amerikájának egysége végre megvalósulhat, ezt viszont csak a következő évek munkája bizonyíthatja majd be.

Solti Ágnes

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »