Nemzetközi elfogatóparancs a szudáni miniszter ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) – hasonlóan az ország elnökéhez, Omar al-Bashirhoz – a szudáni védelmi miniszter ellen is nemzetközi elfogatóparancsot adott ki. A bíróság szerint a 2003-ban belügyminiszteri posztot betöltő Abdelrahim Mohamed Hussein közvetlen felelőse a darfúri népirtásnak.

A kormányzó Nemzeti Kongresszus Párt politikailag motiváltnak tartja és nem veszi komolyan az elfogatóparancsot, illetve nem ismeri el az ICC joghatóságát. Hussein kiemelte, hogy al-Bashir a parancs kiadatását követően is könnyedén utazott több afrikai és közel-keleti országba, mindenféle incidens nélkül.

A darfúri események következtében becslések szerint 300 ezren vesztették életüket, továbbá közel négymillió embernek kellett elhagynia lakhelyét. A letartóztatások végrehajtása nem lesz egyszerű feladat, az ICC nem rendelkezik ugyanis saját végrehajtó alakulattal; csak a tagállamok hozzájárulására támaszkodhat.

Szeghalmi Zsolt

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »