Befagyasztották a szlovák képviselők és miniszterek fizetését

2012-ben nem nő a fizetése sem a képviselőknek, sem a kormány tagjainak, sem az államelnöknek. Erről a december 1-jei ülésen döntöttek a parlamenti képviselők. 146-an szavazták meg a törvénymódosítást. A Számvevőszék elnöke és alelnökei, a főügyész, az országgyűlési biztos, az államigazgatás központi szerveinek vezetői és az állami köztisztviselők szintén nem kapnak több pénzt jövőre.

Pavol Hrušovský, házelnök elérte azt is, hogy a 2012-es előrehozott választások után a régi-új képviselők ne kapjanak új hordozható számítógépeket és nyomtatókat. Erre csak az új törvényhozók lesznek jogosultak. Hrušovský ezt a spórolások szükségességével indokolta, valamint azzal, hogy az új választásokat hamarabb kellett kiírni, mint ahogy lejárt a tervezett 4 év. Nem nőhetnek a képviselői irodákra és asszisztensekre fordított kiadások sem. Ellenben a fizetések befagyasztása nem vonatkozik a bírókra és az ügyészekre.

A Smeres képviselőnő, Jana Laššáková javaslatát is megszavazták, miszerint ha egy képviselő kevesebb, mint 5 hónapot ül a parlamentben, akkor ne legyen jogosult a kéthavi végkielégítésre. Igor Matovič, független képviselő javaslata viszont nem ment át. Ő azt szerette volna elérni, hogy a közjogi méltóságok fizetése addig ne emelkedjen, míg az ország költségvetése kiegyensúlyozott nem lesz. Matovič szerint ez a felelősségtudat kifejezése az állampolgárok irányába, Hrušovský szerint azonban csak populista húzás, és közölte Matovičcsal, hogy: „Ön a mind a mai napig nem értette meg, hogy mi az alkotmányos küldetése és az alkotmányos felelőssége.”

A bírókra és ügyészekre vonatkozó kivételt az előterjesztők az Alkotmánybíróság döntésével indokolják, amely régebben elutasította a bírói fizetések csökkentését. Ahhoz, hogy a törvénymódosítás érvénybe lépjen, még Ivan Gašparovič köztársasági-elnöknek is alá kell írnia. Ő régebben fenntartással kezelte, hogy a bírók kivételt kapjanak a bérek befagyasztása alól.

Néhány száz eurós jövő évi képviselői fizetésemelés lehetővé tenné az ún. „Sulík-képlet”alkalmazását, melyet a parlament előző elnöke javasolt. Eszerint a képviselők fizetése az átlagfizetés háromszorosa legyen, de ez az államháztartási deficittől függően 15 százalékkal csökkenthető lesz. 2011-ben, a 2010-ben kitermelt magas hiány miatt 15 százalékkal kapnak kevesebbet. Tekintettel arra, hogy a 2011-es deficit nem lépte túl az 5 százalékot, a csökkentésnek is 5 százalékosnak kellene lennie. 

A jelenleg hatályos törvény szerint a képviselői fizetések 2012-ben 652 euróval emelkednének, így elérnék a 4 228 eurót.

Felvidék.ma

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »